Belföld

Ujhelyi: Hogy akarunk pénzt kérni azoktól, akikre rágyújtjuk a házat?

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Az európai parlamenti képviselő arra kéri Várhelyi Olivért: fejtse ki a véleményét az EU-ellenes nemzeti konzultáció kérdéseiről. Ujhelyi szerint az uniós biztos vagy nyilvánosan ítélje el a konzultációt, vagy távozzon a „magyar embereknek kárt okozó” bizottságból.

Megérkeztem Strasbourgba, és másról sem kérdeztek a kollégák, olyan szinten felháborított mindenkit ez a közpénzszórás és a felesleges uszítás

– így jellemezte a kormány új pakátkampányával kapcsolatos véleményeket Ujhelyi István sajtónyilatkozatában, melyet Facebook-oldalán tett közzé kedden. A korábbi szocialista európai parlamenti képviselő szerint az Ursula von der Leyent célzó lejárató kampány és az új nemzeti konzultáció politikai hovatartozástól függetlenül „kiverte a biztosítékot” az európai közösségben.

Ujhelyi felszólította Várhelyi Olivért, az Európai Bizottság magyar tagját, hogy fejtse ki a véleményét az EU-ellenes nemzeti konzultáció kérdéseiről. Az ellenzéki politikus szerint Várhelyi vagy nyilvánosan ítélje el a konzultációt, vagy távozzon a bizottságból, amely a kormány szerint kárt okoz a magyar embereknek.

A sajtótájékoztatóra a starsbourgi plenáris ülésének okán került sor, ahol ismét napirendi pont lesz a magyar jogállamiság. Az ellenzéki politikus szerint ezért a helyzetért kizárólag a Fidesz felelős, valamint azért is, hogy Magyarország jelenleg nem kapja meg a neki szánt támogatásokat.

Hogy akarunk pénzt kérni, ha közben berúgjuk azok ajtaját, és rájuk gyújtjuk a házat, akiktől egyébként támogatást kérünk?

– teszi fel a kérdést.

A szociáldemokrata képviselő a plakátkampánnyal kapcsolatban azt is kiemeli, hogy míg ő nem szavazta meg az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, addig a kormány kifejezetten dolgozott Von der Leyen megválasztásáért. Ursula von der Leyen „komoly tapasztalatokkal rendelkező és bátor politikus” – idézi fel Orbán Viktor miniszterelnök korábbi szavait Ujhelyi.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik