Belföld

Ferenc pápa reformjai? Semjénnek nem kérdés

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként nincs köze hozzá.

Kövér László elutasította a DK-s Vadai Ágnes kérdését arról, hogy Semjén Zsolt egyetért-e a Püspöki Szinódus katolikus egyház műkődésének megreformálására törekvő levelével.

A fideszes házelnök elfogadta az egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért is felelős miniszter érvelését, hogy a kérdésben foglaltak nem érintenek kormányzati feladatkört.  Semjén idézte az Alaptörvényt, amely szerint az állam és a vallási közösségek különváltan rnűkődnek, a vallási közösségek önállóak.

Ebből következöen Ferenc pápának, a katolikus egyház vezetőjének az írásbeli kérdésben hivatkozott reformtörekvésc megítélése, így a teológiai, dogmatikai, kánonjogi kérdések nem tartoznak a Kormány feladat- és hatáskörébe.

Vadai Ágnes kérdésében előzőleg a 444.hu alapján pontokba szedve idézte a Püspöki Szinódus (Magyar Kurírban közzétett) levelét, amelyben egyebek mellett például az áll, hogy a katolikus egyháznak meg kell hallgatni azokat,

  • akiknek nincs szavuk a társadalomban, akik kirekesztve érzik magukat, az egyházból is,
  • akik a rasszizmus bármilyen formájának áldozatává váltak,
  • akik egyházi személyek visszaéléseinek áldozatai lettek,
  • akik nem osztják hitét, de keresik az igazságot, akikben jelen van és tevékenykedik a Lélek.

Ferenc pápa szerint egyébként a szinódus

párbeszéd a megkereszteltek között, az Egyház tagjai között az Egyház életéről, a világgal folytatott párbeszédről, az emberiséget ma érintő problémákról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik