Belföld

A karácsonyi kamatmentes kölcsönökből is könnyen ráfizetés lehet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kereskedők egy része kamatmentes kölcsönökkel próbálja élénkíteni a keresletet. Például karácsonyi ajándékot is többen vásárolhatnak majd ilyen kölcsönökből. Csakhogy az ingyen hitelből is kész ráfizetés lehet – hangzott el az RTL Híradójában.

Ha megcsúszunk a törlesztéssel, nem tudunk szerződés szerint teljesíteni, akkor azonnal visszatér a kamatozás, és akár 15-20 vagy esetleg 25 százalékos kamat is megjelenhet.

Egy kisebb jövedelmű család esetében, hogyha belép egy 20 százalékos vagy afölötti kamatozási szint, akkor az viszont már tartós problémát okozhat” – figyelmeztet Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

A Bankmonitor szerint már megélhetési céllal is vesznek fel kölcsönt családok, mert nem elég a fizetésük a hónap végéig.

– Nagyon gyorsan megjelenhet az adósságcsapda. A család felveszi a hitelt, a növekvő kamatokat viszont nem tudják kitermelni, hanem egy újabb hitelből kezdik törleszteni, ami egy fenntarthatatlan állapothoz vezet – vázolja az összeomláshoz vezető utat Sándorfi Balázs.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutolsó adatai szerint a magyar háztartások 9,6 százaléka küzdött hiteltörlesztéssel vagy lakásával összefüggő hátralékokkal tavaly, amikor még az ideinél alacsonyabb volt az infláció Magyarországon.

A KSH friss adatai szerint a magyar háztartások harmadában tavaly sem tudtak fedezni egy váratlan, 125 ezer forintos kiadást. Ezért csúsznak egyre többen mínuszba a folyószámlájukkal, és emiatt duzzadtak 8 éve nem látott méretűre a hitelkártya-tartozások.

A közelmúltban írtunk arról, hogy nem csak drágák a lakáshitelek és fogyasztási kölcsönök, a bankok még a feltételeken is szigorítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik