Belföld

Kövér László lágerekről, Andropovhoz hasonlító amerikai nagykövetről, brüsszeli útonállókról

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A Fidesz több vezető politikusa is beszédet mondott a párt harmincadik tisztújító kongresszusán szombaton délelőtt, közülük Kövér László házelnök tartotta a legerősebbet, gondolataiból akár nemzetközi botrány is lehet. A Fidesz Országos Választmányának elnöke szerint az Egyesült Államok egy olyan nagykövetet (David Pressmant) küldött Magyarországra, aki leginkább egy „Andropov-imitátorhoz” hasonlít.

Jurij Vlagyimirovics Andropov szovjet politikus, a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) főtitkára, 1954-ben kinevezték Magyarországra szovjet nagykövetnek. Andropov volt az egyik felelőse annak a szovjet döntésnek, hogy 1956-ban a szovjet csapatok megszállták Magyarországot. 1967-ben kinevezték a KGB parancsnokának, ezt a beosztást egészen 1982-ig töltötte be.

Kövér László közvetlenül az Andropov-hasonlat után Magyarország szövetségesei kapcsán így fogalmazott:

igaz most eléggé lefoglalja őket az ukránok vágóhídra terelése, és a világ újból lágerekbe szervezése.

A házelnökben tehát a XX. század legsötétebb korszakai merültek fel a jelenlegi amerikai diplomáciát figyelve.

Ehhez képest még visszafogottan nyilatkozott, amikor arról beszélt, hogy „a brüsszeli föderalisták megpróbálják az országból kiszervezni a független igazságszolgáltatást, átadni  a kormányzás ellenőrzését mindenféle ügynökszervezeteknek, és eközben brüsszeli útonállók még a pénzüket is el akarják rabolni.”

Szerinte „milliószám özönlenek be a menekültnek álcázott hódítók Európa határain”, és az unió közelebb került saját felszámolásához, miközben az egész világból tébolydát akarnak csinálni.

Menetrend szerint sorosozott is egyet: „ez nem a Soros Alexek és Gyuri bácsik országa, hanem a Nobel-díjasok, az olimpiai bajnokok szülőföldje, a pesti srácok országa.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik