Belföld

Orbán Viktor: Ukrajna folyamatosan vegzálja a kárpátaljaiakat, a magyar nyelv és oktatás szempontjából jobb volt a helyzet a Szovjetunió idején

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Nagyon nehéz segíteni egy olyan országnak, amely nemzetközileg elismert hadicél nélkül vív háborút, márpedig Kijev nem definiálta egyértelműen, hogy pontosan miért küzd – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet pénteki ülésén.

Az RTL tudósítása szerint a határon túli magyarságról szóló értekezleten a kormányfő arról beszélt, hogy egy Ukrajnával kapcsolatos B-terv kidolgozására tett javaslatot az Európai Unió legutóbbi ülésén. Szerinte ez jobb lenne, mint „a mostani reménytelen helyzet” folytatása, amelynek során ezrek halnak meg egy „keresztény-polgári belháború” keretében.

Orbán szerint Ukrajna a háború ellenére folyamatosan vegzálja a kárpátaljai magyarokat. A határon túli magyarok helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy a kárpátaljaiak vannak a legrosszabb helyzetben, mivel az ottani politikai vezetés olyan utat követ, amely a semmibe vezet, és amelyet Budapest nem tud támogatni.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a magyar nyelv és oktatás szempontjából a helyzet Szovjetunió idején jobb volt, mint most az ukrajnai állam idején

– mondta Orbán. A szlovák választásokra utalva azt mondta, hogy „amíg van etnikai alap, addig van értelme az arra épülő politizálásnak is”. A szeptember 30-ai választási kudarc után több magyar kisebbségpolitikus is ennek az ellenkezőjét fogalmazta meg.

A kormányfő a migrációval kapcsolatban elmondta, hogy a bevándorlók nem „beszélő robotok”: a munkaerővel együtt a kultúrájukat, a civilizációjukat és a gondolkodásukat is beengedjük. Az integrációt a szekuláris állam sem segíti, ráadásul a muszlim világ erősebb, mint a keresztény, vélekedett Orbán.

A nyugatiak abban bíznak, hogy ahogyan szekularizáltak minket, úgy szekularizálják majd a bevándorlókat is, de ennek valójában csekély az esélye. Erre bevándorlópolitikát építeni pedig istenkísértés

– tette hozzá.

Orbán kifejtette azt is, hogy Magyarország szuverenitását fenyegeti az Unió föderális törekvése, és, hogy Magyarország számára tabu az Európai Unió egyhangú döntéshozatali mechanizmusának, vagyis a vétózásnak az eltörlése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik