Belföld

Semmissé nyilvánították a tengődi polgármester üzletét, büntetőeljárás jön

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Somogy megyei Tengőd önkormányzata még 2020-ban Lakos János polgármester gyerekeinek értékesített 5,9 millióért egy, a szakértői vélemények szerint jóval értékesebb ingatlant. A különös adásvételt több okból is semmisnek nyilvánította a bíróság, de a java még hátra van. A polgármesternek és társainak ugyanis nagyobb vagyoni kárt okozó hűtlen kezelésért is felelnie kell a bíróság előtt.

Jogerősen semmisnek nyilvánította a Pécsi Ítélőtábla azt az adásvételt, amelynek során a Somogy megyei Tengőd önkormányzata Lakos János polgármester gyerekeinek értékesített 5,9 millióért egy 20 millió forint értékű ingatlant még 2020-ban. A bíróság szeptember végi ítélete egyelőre az eredeti tulajdonviszonyok helyreállításáról szól, az ügyben azonban több személy – mások mellett a polgármester és Hajas Endre jegyző – ellen büntetőper is folyamatban van.

A polgármesternek nagyobb vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés vádja miatt kell felelnie a bíróság előtt.

Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék sajtószóvivője lapunkat arról tájékoztatta, hogy az ügy túl van az előkészítő szakaszon, és a következő tárgyalást január 16-ára tűzte ki Siófoki Járásbíróság.

A volt szovjet laktanyához tartozó értékes, erdős területet a vád szerint úgy értékesítették a polgármester fiának és lányának, hogy azzal 14 millió forint kárt okoztak a településnek. A szóban forgó ingatlant Lakos ráadásul nem először próbálta a családja nevére venni. 2005-ben – szintén polgármesterként – egyszer már próbálkozott azzal, hogy eladja a területet saját magának és az üzlettársának, de akkor sem járt sikerrel. A bíróság akkor, a mostanihoz nagyon hasonló indokokkal, szintén semmisnek nyilvánította a terület eladását – ez az eset pedig a közelmúltban hozott ítéletnél is szerepet játszott.

Farkas Norbert / 24.hu Légifelvétel a tengődi laktanyáról

Az ügyben a Kaposvári Rendőrkapitányságon egy feljelentés alapján még 2021-ben indult nyomozás. Ennek során állapította meg az igazságügyi szakértő, hogy az 5,9 millióért eladott ingatlan a valóságban 20 millió forintot ér. A bíróság őszi ítéletéből az is kiderül, hogy az értékbecslőnek, aki az eredeti, 5,9 milliós értékbecslést adta, nem volt megfelelő kompetenciája az ingatlan felbecsülésére.

Az ítéletben foglaltak szerint az értékesítés során beszerzett értékbecslés 10-15 százalékot jóval meghaladó mértékben tért el a perben csatolt igazságügyi szakvéleményben szereplő forgalmi értéktől, és

mivel a polgármester gyermekei szerezték meg az ingatlant, az adásvétel nyilvánvalóan jó erkölcsbe ütközött.

Noha a bíróság szerint nem volt egyértelműen megállapítható, hogy az 5,9 milliós értékbecslésre az önkormányzat képviseletében ki adott megbízást, a párhuzamosan futó büntetőügy egyik tanúvallomásból kiderült, hogy az értékbecslőnek a területet személyesen Lakos János mutatta meg, és ő adott tájékoztatást az ingatlan meg nem nézett részeiről is. A polgármester és társai ellen folyó büntetőügy tanúvallomásaiból az is kiderült, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant korábban a polgármester, illetve gyermeke használták terménytárolás céljából.

A bíróság azt is megállapította, hogy az önkormányzat a vitatott adásvételt saját rendeletének megsértésével ütötte nyélbe. Mivel a terület egy része a tulajdoni lap szerint erdőnek minősül, az önkormányzatnak egyedi döntést kellett volna hoznia az értékesítésről – ez azonban elmaradt. Annak, hogy az ingatlanon erdő is van, vastagon köze van a földdarab értékéhez is. Az igazságügyi szakértői vélemény szerint ugyanis csak az erdős rész forgalmi értéke önmagában 15 millió forint, amiből a faállomány értéke szűk 13 millió forintot tesz ki.

A 24.hu egy, a helyi ügyeket ismerő forrásból úgy értesült, hogy Lakos János jövő héten hétfőn nyilvános fórumon tájékoztatja a tengődi lakosságot az ügy részleteiről. A polgármestert kerestük telefonon, de cikkünk megjelenéséig nem értük utol.

A tengődi esetről korábban riportban számoltunk be részletesen:

Kapcsolódó
„A földért mindenre képes” – a gyerekeire íratta a volt szovjet laktanya egy részét a polgármester
A falu lakóinak a polgármester elleni büntetőeljárás és a legyek hada is beszédtémát ad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik