Belföld

Orbán Viktor: Nagy vita várható a szuverenitásvédelmi törvényről

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta a Magyar Diaszpóra Tanács tagjait. Köszöntőjében és az azt követő kötetlen beszélgetésen is a Magyarország biztonságát és szuverenitását fenyegető veszélyekről volt szó, tájékoztatta az MTI-t a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő szerint az előttünk álló 10-15 év a szuverenitás védelméről fog szólni, nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos más térségében is.

Nagy vita várható az Országgyűlés elé kerülő szuverenitásvédelmi törvényről, de világos tilalmakat kell felállítanunk ahhoz, hogy ne lehessen külföldi pénzzel befolyásolni a magyar választásokat

– mondta.

A Népszava tegnap írt meg, hogy Bóka János Európa-ügyi miniszter egy uniós tanácskozáson elmondta, a jogszabálytervezet még vita tárgya, elfogadása pedig összhangban állna az Európai Uniónak a politikai folyamatokba való külföldi beavatkozás elleni küzdelmével. Az Európa-ügyi miniszterek tanácskozásának napirendjén szerepelt a magyarországi jogállamisági és demokrácia helyzete. Volt, aki aggályait hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a tervezett szuverenitásvédelmi törvény kedvezőtlen hatást gyakorolhat például a civil társadalom működésére.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, e hét kedden nyújtják be a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, ám végül erre nem került sor. A miniszter arról is beszélt, hogy egy új hatóság vagy iroda is létrejön, amelyik nyilvántartja a külföldről érkezett támogatásokat, de Gulyás a legfontosabb változásnak azt tartja, hogy nem csupán jogellenes lesz, de egyenesen büntetőjogi kategória, ha egy párt külföldről fogad el támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik