Belföld

Háromszorosára emelkedik a gyógyszertárban kikevert gyógyszerek ára

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Egy szerda este megjelent kormányrendelet háromszorosára emelte az úgynevezett magisztrális gyógyszerek, azaz a gyógyszertárban helyben kikevert készítmények árát – írja a Telex. A rendelet értelmében az új árszabás már november 16. csütörtöktől érvényes. Az elmúlt napokban szakmai vita bontakozott ki a magisztrális gyógyszerek körül, miután Novák Hunor gyerekorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a patikák egy része a jogszabályi kötelezettség ellenére sem készíti el az orvosok által felírt kikeverős recepteket.

Egyes gyógyszerészek anyagi okokból tagadták meg a gyógyszerek elkészítését, miután álláspontjuk szerint a szükséges alapanyagok nincsenek készleten, a beszerzésük költséges, és mivel csak nagyobb kiszerelésben érhetők el, miközben ritkán van rájuk szükség, nagyrészt rajtuk marad, ami jelentős veszteséget jelent.

Az Indexen csütörtök reggel megjelent egy cikk a témában, ebben a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán a többi között arról is beszél, hogy a magisztrális gyógyszerek díja több mint húsz éve változatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik