Belföld

A kutatóintézetek központosításáról nyújtottak be törvényjavaslatot

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Kedd este nyújtotta be Semjén Zsolt Az egyetemek és a kutatóintézetek, valamint a gazdaság összekapcsoltságának erősítéséhez szükséges egyes törvények, továbbá egyes felnőttképzési és kulturális tárgyú törvények módosításáról című törvényjavaslatot, Csák János kulturális és innovációs miniszter azt javasolja, hogy a kutatóhálózat kilenc tagú Irányító Testülete helyett annak elnöke egy személyben dönthessen a kutatóhelyek megalapításáról, átszervezéséről, illetve megszüntetéséről – vette észre a hvg.hu.

A törvényjavaslat szerint a testület elnöke hagyja jóvá ezek céljait, feladatait, szervezeti és működési szabályait, és működtet majd „az igazgatási tevékenység ellátására valamennyi kutatóhelyre kiterjedő komplex szervezet- és vállalatirányítási rendszert”. Ez utóbbi hatáskör eddig nem létezett – jegyzi meg a lap, amely hangsúyozza: a törvényjavaslat indoklásból kiderül, hogy mindezt a májusban kinevezett elnök, Gulyás Balázs neurobiológus professzor kezdeményezte „a kutatóintézet-hálózat irányításával kapcsolatos folyamatok egyszerűsítése és gyorsítása érdekében.”

A hvg azt is írja, hogy a csökkentett hatáskörű Irányító Testületből kizárják a vezetőket, akik gyakran a legtekintélyesebb kutatók. Eddig az volt a szabály, hogy a nyolc tag közül legalább kettő a kutatóközpontok, kutatóintézetek vezetője vagy dolgozója legyen, a jövőben azonban a vezetők nem kerülhetnek be, csak beosztott munkatársak.

Változás még, hogy megváltozik a Magyar Kutatási Hálózat neve, amely a javaslat szerint a jövő évtől HUN-REN lenne, ami a Hungarian Research Network rövidítése.

A javaslatcsomag része az is, hogy az idei fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központját megkapná a Semmelweis Egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány.

A kiemelt képen a Németországban élő és kutató Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik