Belföld

Kincses Gyula távozik az orvosi kamara éléről

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Bár az elnökség tagjai egységesen maradásra akartak bírni, nem indulok a november 25-i választáson

ezt írta ki a Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalára a testület elnöke. Kincses Gyula posztjában felidézi, hogy négy évvel ezelőtt az Újratervezés csoport hívására hagyott fel a nyugdíjas élettel, hogy közösen kezdjék el a Kamara megújítását, újraélesztését. Az akkor kitűzött célok közé tartozott

  • a hivatás presztízsének megfelelő bér elérése,
  • a hálapénz betiltása,
  • a kamara társadalmi presztízsének, súlyának, ismertségének helyreállítása,
  • a kamara belső működésének korszerűsítése, átalakítása.

Kincses szerint a két legfontosabb célkitűzést teljesítették. „A MOK-ot kihoztuk az árnyékból, a közélet és az egészségpolitika ismert és elismert szereplőjévé tettük. A szervezeti átalakításban is értünk el eredményeket, de egyrészt ez a munka koránt sincs kész, másrészt a kötelező tagság eltörlése mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel.”

Úgy gondolom, hogy a kamara következő éveiben a folytonosságot biztosító, de új, dinamikus, a tagokhoz közebb élő elnökre van szükség.

Kincses szerint olyan elnöknek kell folytatnia az eddigi munkát, aki

  • megújítva, az új helyzethez adaptálva viszi tovább az elmúlt négy év munkáját,
  • akire az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek,
  • magas szintű orvos-szakmai ismeretekkel rendelkezik,
  • a kollégák között él, személyes tapasztalásokból ismeri a tagok gondjait, problémáit.

Kincses Gyula azt ígéri, a jövőben is kész szakmai segítséget nyújtani a kamarának.

Én visszatérek a nyugdíjas életbe, de ha az új elnökség igényli szakmai segítségemet, akkor örömmel teszem azt. Vigyázzatok a Kamarára!

– zárja a posztját.

Kincses Gyulát – aki a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára volt – 2019. november végén választotta meg elnöknek a MOK küldöttgyűlése. A számos belső problémával küzdő szervezet élén 16 év után történt váltás: a távozó Éger Istvánt meggyőző fölénnyel utasította maga mögé Kincses, aki 202 szavazatot kapott, szemben a 120 voksig jutó korábbi MOK-vezérrel.

Kincses a posztjában közzétette tisztújításra javasolt jelölteket is. Eszerint az elnöki tisztségre Álmos Péter eddigi alelnököt, az etikai kollégium élére Kereszty Évát, a felügyelőbizottság vezetésére pedig Szécsényi-Nagy Balázst javasolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik