Belföld

Kiadja Magyarország a madridi észak-koreai nagykövetség elleni támadás egyik gyanúsítottját

GETTY IMAGES
GETTY IMAGES

A Fővárosi Törvényszék szerdán elrendelte annak a dél-koreai állampolgárnak az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, akivel szemben a Madridi 5. számú Bíróság bocsátott ki európai elfogatóparancsot erőszakos rablás, bűnszervezetben való részvétel és egyéb bűncselekmény miatt, büntetőeljárás lefolytatása érdekében.

A törvényszék közleményében azt írják, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt egy bűnözői csoport tagjaként tűzfegyverekkel és késekkel felszerelkezve erőszakkal behatolt a madridi Észak-Koreai Nagykövetségre. A követségen tartózkodó személyzetet elrabolták, megverték, ez utóbbival néhányuknak sérüléseket is okoztak. Ezután értékek után kutattak az épületben, majd a nagykövetség három gépjárművével elmenekültek.

A közlemény alapján köztörvényes rablásnak tűnik az akció, egy korábbi cikkünk szerint azonban valójában nem ez volt a fő motívum.

A 2019. februári rajtaütést egy politikai célokat követő szervezet, a LINK hajtotta végre. A LINK név a Szabadságot Észak-Koreának angol rövidítése, a csoport alapítói pedig ennek megfelelően Kim Dzsongun rendszerének aláásását, valamint az észak-koreai menekültek segítését tűzték ki célul. A célok eléréséhez keményebb akciókat is bevállalnak. A csoport a lehető legnagyobb titokban, decentralizáltan működik, azért, hogy ha egy tag kiesik a láncolatból, a többiek ne kerüljenek bajba.

A madridi akció után a spanyol hatóságok Adrian Hongot, egy mexikói születési dél-koreai származású férfit nevezték meg a csapat vezetőjének, és kérték a kiadatását az amerikai hatóságoktól. Ha kiadják és elítélik, akár 28 év börtönt is kaphat.

A Fővárosi Törvényszék szerint a Budapestről kiadott dél-koreaira is hosszú börtön várhat: az európai elfogatóparancsban megjelölt cselekmények büntetési tételének felső határa uyanis több mint 10 év.

A spanyol bíróság a cselekményeket katalogizált bűncselekményekként jelölte meg, ezért a kettős büntethetőséget és a büntethetőség elévülését a Fővárosi Törvényszéknek nem kellett vizsgálnia. A terhelttel szemben Magyarországon nincs folyamatban büntetőeljárás.

A tárgyaláson a terhelt hozzájárult az egyszerűsített átadásához, a specialitás szabályainak alkalmazása mellett. Ez utóbbi értelmében – átadása esetén – az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható le vele szemben egyéb büntetőeljárás.

A terheltet 2023. november 25-ig át kell adni a spanyol hatóságoknak. Amennyiben ezen időpontig nem veszik át, úgy szabadlábra kell helyezni őt.

Kapcsolódó
A föld alatt szerveződik az észak-koreai ellenzék
Egy mexikói születésű, Amerikában élő, dél-koreai származású férfi áll annak a titokzatos mozgalomnak az élén, amelynek célja, hogy segítse az észak-koreai ellenzék felépítését. Ha szükséges, ehhez akár még egy nagykövetségre is betörnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik