Belföld

DK: Dobrev vállalja, hogy kormányra kerülése esetén 3 hónap alatt visszaszerzi az uniós pénzeket

FACEBOOK
FACEBOOK

A Demokratikus Koalíció mintegy 2000 milliárd forintot csoportosítana át a költségvetésben, közölte Molnár Csaba, a párt EP-képviselője.

A politikus a DK árnyékkormányos sajtótájékoztatóján, hogy pártja még az „elképesztően rossz állapotú költségvetésben” is talált 1970 milliárd forintnyi „teljesen felesleges pénzszórást”. Ezek között említette a kínai akkumulátorcégeknek adandó állami támogatásokat, Paks 2 tőkeemelését és a Budapest-Belgrád vasutat.

Molnár Csaba szerint a megszorítás a lehető legrosszabb válasz az Orbán-kormány által előidézett gazdasági válságra, mert a megszorítás mindig újabb gazdasági gondokat szül, amelyekre újra megszorítás a válasz. Az Orbán-kormány megszorítás-spiráljából csak egy szociáldemokrata kormány jelenthet kiutat.

Az árnyék-kancelláriaminiszter kifejtette: Magyarország súlyos költségvetési hiánnyal küzd az Orbán-kormány hibás döntései miatt. Ennek ellenére számításaik alapján nagyjából 2000 milliárd forint állna rendelkezésre a költségvetésben a szociáldemokrata fordulat végrehajtására, ha ezt a pénzt nem felesleges látványberuházásokra, például Budapest-Belgrád vasútra vagy a Liszt Ferenc Repülőtér megvételére akarnák költeni.

A DK szerint

  • 590 milliárd forintból adómentessé lehetne tenni a minimálbért;
  • 450 milliárd forintból vissza lehetne állni a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerére, a svájci indexálásra, hogy a nyugdíjak kövessék a béreket is és ne értéktelenedjenek el;
  • 300 milliárd forintból meg lehetne duplázni a 2008 óta nem emelt családi pótlékot;
  • maximum 100 milliárd forintból jelentősen meg lehetne emelni az otthonápolási támogatást, amit most épp a DK-s polgármesterek készülnek kiegészíteni az általuk vezetett kerületekben;
  • 160 milliárd forintból lehetne pótolni a hiányzó egészségügyi dolgozók egy részét;
  • 210 milliárd forintból lehetne emelni a tanárok bérét;
  • 300 milliárd forintból pedig el lehetne kezdeni az Árnyékkormány otthonfelújítási programjának első ütemét.

Ezután Molnár Csaba ismertette az Árnyékkormány következő előterjesztését, amely megállapította: Orbán Viktor viseli a kizárólagos felelősséget azért, hogy az Európai Unió támogatásai még mindig nem érkeztek meg Magyarországra, és a legfrissebb hírek szerint hosszabb ideig még nem is fognak befolyni. Pedig ezek az uniós pénzek az Orbán-kormány által előidézett gazdasági válság miatt nagy jelentőséggel bírnak.

Az EP-képviselő arról is beszélt, hogy a DK árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára vállalja, hogy kormányváltás esetén három hónapon belül megérkeznek Magyarországra az uniós pénzek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik