Belföld

Nagy Márton döntött a vendégmunkásokról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Munkavállalási engedéllyel egyidejűleg legfeljebb 62 ezer harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatható Magyarországon.

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben tette közzé a gazdaságfejlesztési miniszter közleményét. Nagy Márton a 2023-ban Magyarországon munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számáról döntött.

A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról szóló 19/2015. (VII. 3.) NGM rendelet 2. § (3) bekezdésében hivatkozott létszámadat 62 000 fő.

A egymondatos közlemény érdekessége, hogy a Nagy Márton által idézett joghely szerint ezt az adatot a tárgyév február 1-jéig kellene közzétenni.

Az egyidejűleg munkavállalási engedéllyel foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számára vonatkozó − az (1) és (2) bekezdés szerint kiszámított − létszámadatot tartalmazó közleményt a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a tárgyév február 1-jéig a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben teszi közzé.

A vendégmunkások alkalmazásáról Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt mondta, az új idegenrendészeti törvény vonatkozik majd arra is. Vendégmunkást csak akkor lehet alkalmazni, ha igazolható, hogy a munkakör nem betölthető magyarokkal, számuk pedig nem haladhatja meg az üres álláshelyek számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik