Belföld

Gyurcsány: Egy a tábor, sok a sátor

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Interjút adott Gyurcsány Ferenc DK-elnök az ATV-nek abból az alkalomból, hogy az Európai Szocialista Párt bejelentette a DK felvételét a tagjaik sorába.

„A DK alapításának koncepciója az volt, hogy az orbáni világgal szemben egy széles körű balközép centrum létrejöttére van szükség. Nem volt világos 2011-12 környékén, hogy mi lesz ennek a módja. Alakul-e Magyarországon egy Demokrata Párt, amely a Fidesz egységes alternatívája lesz – nem titok, az én javaslatom az volt, hogy a Szocialista Pártból csináljunk egy nagy Demokrata Pártot. Nem így történt” – magyarázta Gyurcsány a csatornának, hogy miért tartott 13 évig, míg csatlakoztak az európai szocialistákhoz.

Kérdezték a júniusi EP-választásról is, hogy külön vagy együtt indulnak-e az ellenzéki pártok.

„Két világos állítás van: az egyik szerint az EP-választás logikája egy tisztán listás logika, tehát alapértelmezetten önállóan illik indulni rajta. Magyarázattal nem azok tartoznak, akik egyedül akarnak indulni, hanem azok, akik nem. Azok nem akarnak egyedül indulni, akikben dolgozik a félelem, hogy nem érik el a küszöböt. Ha erre a félelemre ők úgy reagálnak, hogy valakivel együtt akarnak indulni, az ésszerű és legitim reakció. Távol áll tőlem, hogy ezért kigúnyoljak bárkit. Voltunk mi is kis párt. Mivel a két legnagyobb ellenzéki tömörülés világossá tette – szerintem nagyon helyesen – hogy egyedül fognak indulni, ez a kérdés nagyjából eldőlt. Hogy a kisebbek között létrejön-e valamiféle együttműködés, azt nem tudom, de ezzel nekünk nincs is dolgunk.”

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e a Fidesztől balra egy ugyanolyan egységes politikai erőre, Gyurcsány így válaszolt:

„A baloldali hagyományban mindig nagyon erős volt az autonómia igénye, ezért sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy a magát jobboldaliként definiáló táborral szemben állók önmagát baloldaliként definiáló közössége sokszínű marad. Egy a tábor, sok a sátor, ha szabad így fogalmaznom. Magyarul: kisebb esélyt látok ma egy egységes Demokrata Párt kialakulására, mint egy sokszínű pártszövetségére. Az, hogy 2024-ben kinek milyen támogatottsága lesz, valójában nyitópozíciót fog jelenteni a 2026 előtti tárgyalásokon a valamilyen módon megállapodást kereső ellenzéki tábornak. Ezzel együtt túl sem értékelném a 2024-es eredmények szerepét” – fejtette ki a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik