Belföld

Tavaly kilépett a Fideszből, most nagykoalíció alakult a polgármester ellen Újfehértón

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
A nyírségi város polgármestere a kormánypárti testületi többségből ellenzékit csinált, de végül az is ellene fordult.

A cél az volt, hogy megalázzanak

– magyarázta Újfehértó lakosságának a település polgármestere, hogy a képviselő-testület miért fogadott el október végén hét olyan rendeletet, amelyek módosították a vezetői jogköreit. Hosszú József a közösségi oldalán azt állította, hogy korábbi kinevezettje, az ellenzékinek számító alpolgármesternő összefogott a Fidesszel, és úgy megnyirbálták a hatáskörét, hogy az az önkormányzat működőképességét fenyegeti. Hosszú nagybetűkkel hangsúlyozta: „életveszélyes”, hogy mostantól még bizonyos krízishelyzetekben sem dönthet önállóan a pénzbeni támogatásokról, hanem kérnie kell a testület, illetve az egyik bizottság jóváhagyását, az pedig szerinte „nevetséges”, hogy eztán nem lehet a karácsonyi csomagokat az ő nevével felcímkézve adományozni.

Hosszú – akiről egy ellenfele azt állítja, egyetlen ciklus elég volt neki ahhoz, hogy „egójával és a pártszínezetek cserélgetésével oda-vissza összezavarjon mindenkit” – 2019-ben vette át a 13 ezer lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város irányítását a korábbi független polgármestertől. 57 százalékos támogatottságot ért el, amihez hozzájárulhatott, hogy a Fidesz támogatta. 2022 májusában viszont már azzal került be a hírekbe, hogy napokkal az országgyűlési választás kiütéses Fidesz-sikere után kilépett a kormánypártból. Ezt követően ellenzéki támogatással vezette a települést, ám mostanra ez a szövetség is szétzilálódott.

Czeglédi Zsolt / MTI

A kisebbségbe szorult polgármester a 24.hu kérdésére azt írta, hátba támadták. Ám, hogy megértsük, hogyan jöhetett össze Újfehértón alkalmi nagykoalíció ellene, érdemes részletesebben áttekinteni az elmúlt négy év helyi eseményeit.

Hosszú a 2019-es önkormányzati választás előtt nem volt tagja a Fidesznek, pedig 2014-ben egyszer már indult kormányoldali támogatással az önkormányzati választáson. Akkor Tiszavasváriban próbált beszállni a helyi politikába, de a jobbikos – később a Mi Hazánkhoz csatlakozó, majd onnan is távozó – Fülöp Eriket nem tudta legyőzni. Újfehértón aztán ismét fideszes háttérrel szállt szembe a települést addig vezető Nagy Sándorral, és győzött.

A Fidesz a 12 tagú testületben a polgármesterrel együtt nyolc helyet szerzett, így Hosszú kényelmes többséggel kezdhette meg tevékenységét. A pártba már polgármesterként lépett be, és rögtön megszavazták a helyi szervezet elnökének is. Fideszes karrierje azonban nem tartott sokáig, a 2022-es választást megelőző tisztújításon más kapta a posztot. Forrásaink állítása szerint a városi pártelnökség elvesztése terelte a szakítás felé a polgármestert, ami rövidesen be is következett. Mindkét félnek elege lett a másikból, de Hosszú lépett először: saját és felesége kilépő nyilatkozatával ment 2022 májusában a szervezeti gyűlésre, ahol a kizárása is napirenden lett volna.

A kilépést a Fidesz újfehértói csoportja nevében Simon Miklós országgyűlési képviselő jelentette be. A közlemény szerint a 2019-es győzelem utáni időszakban

minden feltétel adott volt Újfehértó látványos fejlődéséhez, azonban az önkormányzatban kialakult, a polgármester által generált konfliktusok lehetetlenné tették az együttműködést. A polgármester önhatalmúlag megváltoztatta a választópolgárok akaratát, és a város vezetésében baloldali többséget teremtett.

A választási kampányban odáig jutottak a két oldal közötti nézeteltérések, hogy Hosszú az ellenzéki összefogás közös jelöltjének fórumán is felszólalt. A Fidesz helyi csoportja szerint a polgármester ezzel „egyértelműsítette, nem szándékozik tovább támogatni a Fidesz-KDNP közösségét és annak jelöltjét”. Mint írták, ezek után tudomásul vették Hosszú kilépési szándékát.

Balázs Attila / MTI Hosszú József polgármester beszédet mond 2021. június 10-én.

Az „önhatalmúlag megváltoztatott választói akarat” azt jelentette, hogy a polgármester átszervezte az önkormányzat erőviszonyait: megállapodott a négy ellenzéki képviselővel, és melléjük állított két fideszest is, így ismét többséget szerzett a testületben. Ekkoriban nevezte ki alpolgármesternek Szűcs Jánosnét, a helyi ellenzéki szervezet, az Együtt Egymásért Újfehértón Egyesület képviselőjét.

A 24.hu-nak nyilatkozó fideszes képviselők szerint a szakítás arra vezethető vissza, hogy Hosszú nehezen viselte, ha mások is bele akartak szólni a döntéshozatalba.

Olyan csapat kellett neki, amelyikkel mindent meg tud szavaztatni

– mondta lapunknak a képviselő-testület Fidesz-csoportját vezető Fazekas János.

A polgármester viszont a Fideszt vádolja folyamatos nyomulással.

Az első perctől kezdve nem tudták elfogadni személyemet, nem értettek egyet döntéseimmel, ők akartak irányítani. Olyan követelésekkel álltak elő, melyeket nem voltam hajlandó teljesíteni. Szerintük egy szalmabáb is nyert volna a Fidesz-logóval 2019-ben… A velük nagyon simulékonyan együtt dolgozó előző polgármestert szerették volna győztesként látni, és ez rányomta a bélyegét az amúgy sem felhőtlen közös munkára

– írta Hosszú, aki azt is felrótta a kormánypártiaknak, hogy árulónak nevezték, amikor kiderült, együttműködik a nem fideszes képviselőkkel.

A végső lökést viszont – mint írta – az adta a szakításhoz, hogy a 2022-es parlamenti választás éjjelén autókaraván jelent meg a családi házuknál, a bennülők dudáltak, kiabáltak, az udvarukra pedig „ismeretlenek sörétes puskába való golyókat dobtak”, mindezzel megijesztették a családját.

Az új, ellenzéki felállásban az idei nyár végéig fennakadás nélkül mentek a dolgok, megszavazták a polgármester indítványait, a fideszesek azt mondták, már csak malmozni jártak az ülésekre. Váratlanul érte őket a szakítás, és hogy éppen Hosszú fő szövetségese, Szűcsné állt elő a polgármester döntési jogköreit csorbító javaslatokkal.

Szűcsné az október végi testületi ülésen nem részletezte, miért fordult a polgármester ellen. Annyi derült ki, hogy több ügyvéddel is egyeztetett, hogy jogszerűek legyenek a javaslatai. Szűcsnét mi is kerestük, de családi ügyekre hivatkozva azt közölte, jelenleg nem akar foglalkozni az önkormányzatban zajló eseményekkel.

A polgármester viszont vele kapcsolatban is közlékeny volt: kijelentette, hogy helyettese visszaélt a bizalmával, amikor a következő ciklus képviselő-jelölti csapatát egyedül akarta összeállítani, sőt az is kiderült, hogy Szűcsné maga indulna polgármesterjelöltként.

Miután közöltem vele, hogy nem tudom elfogadni a szervezkedését, más elképzeléseim vannak, folyamatosan az én lejáratásommal lett elfoglalva

– írta lapunknak Hosszú József, hozzátéve, hogy Szűcsné és az egyik képviselőtársa „mindenre képes” azért, hogy ismét mandátumot szerezzen. A módosító javaslatok benyújtása után a polgármester megvonta helyettese jogköreit.

Szó sincs arról, hogy a képviselő-testület korlátozta volna a polgármester mozgásterét, csupán visszavette azokat a hatásköröket, amelyek a Covid-járvány idején, illetve még az előző ciklusban kerültek a polgármesterhez

– magyarázta lapunknak Fazekas János. A fideszes képviselő szerint az önkormányzat 100 milliós „buliköltségvetése”, az ingyenes Tankcsapda-koncert miatt nem árt, ha visszaveszik a kontrollt az önmagát reklámozó városvezető felett. A politikus szerint nem igaz, hogy a módosítások egyikével, amelyet Hosszú legfőbb sérelemként mutatott be, előírták volna, hogy minden héten hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 12 óra között fogadóórát kell tartania, amitől csak a testület engedélyével lehet eltérni. Fazekas szerint ezt maguk is életszerűtlennek tartották, ezért heti egyre mérsékelték a fogadónapok számát.

Jóllehet a képviselő-testület megszavazta a javaslatokat, Hosszú szerint az ügynek még nincs vége. A polgármester a vármegyei kormányhivatalhoz fordult állásfoglalásért, mert szerinte azok törvénytelenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik