Belföld

Tarlós: Lázár János a bibliai személyiségek szimbolikus sorában néha nem a pontos helyre sorolja magát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az illegális bevándorlás, a genderügyek, az LMBTQ, a nemzetállamiság és a kultúra kérdése – ezeket tartja sorskérdésnek Tarlós István. A korábbi főpolgármester a Szabad Európának adott interjújában arról beszélt:

Persze lehet hibákat találni a kormány politikájában, de ezeknek a sorskérdéseknek a kezelésében az ország jelenlegi vezetőjének felfogása lényegesen közelebb áll az enyémhez, és mindkettő fényévnyi távolságra van attól, amit Gyurcsány Ferenc képvisel.

Az interjúban Tarlós beszélt a jövő évi főpolgármester választásról is:

Én is azt mondom, hogy ha Karácsony Gergely egyedül marad az ellenzéki oldalon, akkor komoly esélye van, és a végén Gyurcsány is beáll majd mögé. Sokkal fontosabb neki, hogy megtartsa Budapestet. A véleményét sem fogja elmondani róla, mert inkább a közgyűlési többségre koncentrál, hiszen ma a döntések kevésbé függnek a főpolgármester személyétől, mint korábban. Ezért logikusnak tartom, hogy a Fidesz a kampányban elsősorban a kerületekre koncentrál majd, itt szerintem jobban is szerepel majd, mint 2019-ben.

Tarlóst nem lepné meg, ha Pokorni Zoltán lenne a befutó, de ha így alakul, neki is nagyon nehéz dolga lesz. „A XII. kerületben például jelentős népességcsere volt, és mint Fürjes Balázs esetében láttuk, még a személyiség se volt elég. Hisz Fürjes képességeit és a teljesítményét nehezen lehetne vitatni, magasan felette állt annak a politikusnak, aki ott nyert. Szóval az I., a XVI., a XVII. kerület, talán Budafok és Csepel kivételével a kerületekben sem lehet biztosra menni, még Pokorninak sem. Ráadásul a főpolgármesternek a XIII. vagy a XIX. kerülethez hasonló, túlsúlyos ellenzéki kerületekben sem szabad túl rosszul szerepelnie, ahol talán még Pokornit is kevésbé ismerik. Nem beszélve arról, hogy félő, ez a választás nem feltétlenül a teljesítményekről fog szólni” – mondta a volt főpolgármester.

Nemrég a 24.hu írt arról, hogy a 2017-ben indult, a hazai fejlesztéseket összefogó kormányzati Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program esetében félidőben azt látni, hogy a támogatások közel nyolcvan százalékát a kormánypárti önkormányzatok kapták. A tíz legnagyobb összeg ugyanis fideszes önkormányzatoknak jutott, a fideszes vezetésű megyei jogú városok 14 milliárd 579 millió, míg az ellenzéki irányításúak közül csak Baja és Miskolc részesült 54, illetve nyolcmilliós támogatásban.

Tarlós erre annyit reagált, hogy:

bizonyosan hozhatók olyan példák, amelyek alátámasztják az ellenzék állítását, meg olyanok is, amelyek az ellenkezőjét. Az említett számokat, adatokat nem ismerem, így nem minősíthetem. Azonban az adatokat mindenki úgy tudja csoportosítani, hogy az ő igazát támasszák alá. Ezek nem mindig felelnek meg a teljes igazságnak.

Lázár János kijelentésére is reagáltatták Tarlóst. A miniszter a hódmezővásárhelyi Rádió 7 műsorában úgy fogalmazott: „Ha a hódmezővásárhelyiek megválasztják Márki-Zay Pétert polgármesternek, ami persze szívük joga, és persze van lehetőségük erre, akkor a kormánytól semmiféle támogatásra és együttműködésre nem számíthatnak”.

Tarlós Lázárt tehetséges politikusnak gondolja,

de akármilyen tehetséges Lázár János, említettem már valamikor, hogy a bibliai személyiségek szimbolikus sorában néha nem a pontos helyre sorolja magát. Ilyen típusú és súlyú döntéseket önállóan nem hozhat meg, hiszen van, aki felülbírálhatja.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik