Belföld europoli

Az összes magyar EP-képviselőt meghívták Novák Katalinhoz Brüsszelbe, de csak egy ellenzéki ment el

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szerdán Brüsszelbe látogatott Novák Katalin, aki a Liszt Intézetben a közelgő uniós  magyar elnökségről egyeztetett. Az eseményre meghívták mind a 21 magyar EP-képviselőt, de csak egy ellenzéki, Ujhelyi István ment el – derül ki a korábbi MSZP-s politikus Facebook posztjából.

Az ellenzéki képviselők közül egyedül én fogadtam el a meghívást, mert meggyőződésem, hogy ha bárhol képviselhetem Magyarország másik hangját, akkor az a dolgom, hogy megtegyem – írja a tavaly óta független Európai Parlamenti képviselő, aki felszólalásában felhívta a köztársasági elnök figyelmét arra, hogy

az EU-ellenes kormányzati retorika és a jogállamiság hazai megtiprása súlyosan árt a nemzet érdekeinek; neki pedig a nemzet egységét megjelenítő közjogi méltóságként ki kell énekelnie a fideszes kánonból a kormány felelősségét elismerve a források befagyása miatt.

Ujhelyi szerint „meglehetősen sajátos légköre volt annak, amikor a fideszes oroszlán-barlangban” elsorolta az érveit.

Nem is értettünk egyet. Nem is volt várható. De boldog lennék, ha idővel a nemzetünk sorsát érintő politika ilyen tárgyalóasztaloknál, érvelő és higgadt viták mellett (is) zajlana. Mert Magyarország – a NER zárványosító rendszerénél – tényleg többet érdemel.

– zárta bejegyzését a politikus.

A korábban az MSZP-ben politizáló Ujhelyi idén júniusban jelentette be, hogy nem indul újra EP-képviselői mandátumáért, és egy kínai gazdasági kamarának lesz a tanácsadója.

Az egyeztetésről Novák Katalin is posztolt a Facebookon, és szóvá tette, hogy nem volt teljes a létszám.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik