Belföld

Semjén Zsolt nem árulta el, Orbán Viktor elveszítette-e realitásérzékét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Azt viszont elmagyarázta, hogy a muravidéki magyarok miatt adnak 570 millió forintot egy ottani fociklub akadémiájára.

A kormány 570 millió forintot ad egy szlovén másodosztályú fociklub akadémiájának. Erről a 24.hu írt elsőként egy kormányhatározat melléklete alapján. A Nogometno Društvo Lendava 1903, ismertebb nevén NK Nafta 1903 csapatának bő keretében öt magyar játékos szerepel.

Vadai Ágnes (DK) megkérdezte Orbán Viktort, tényleg azt gondolja-e, hogy nincs jobb helye 570 millió forint közpénznek, csak egy szlovén másodosztályú focicsapatnál.

Ennyire elveszítette a realitásérzékét?

A kormányfő ezúttal sem válaszolt. Helyette Semjén Zsolt azt javasolta Vadai Ágnesnek, hogy

  • ne a sajtóból tájékozódjon a kormányhatározatokról,
  • ne hangolja a külhoni magyarság ellen a közvéleményt.

Azt írta, cikkünk több ponton félrevezető volt, ám érdemben végül nem cáfolta azt, és korábban sem érkezett pontosítás a kormánytól.

Azt írta, egy 2016-os kormányhatározat alapján a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) kapta a 600 milliós támogatást, az MMÖNK kérésére vonták be 2017-ben a fociklubot közreműködőként a támogatási jogviszonyba. A két szervezet idén áprilisban kérvényezte a támogatás két jogviszonyra történő bontását.

Tehát nem új támogatási összeg biztosításáról, hanem mindössze az 1802/2016. (XII.20) Korm. határozatban biztosított támogatás kedvezményezetti körének pontosításáról van szó.

Semjén Zsolt irományából ugyanakkor az is kiderül, hogy a fociklub a muravidéki futballakadémia kialakításához és fejlesztéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokat és eszközbeszerzéseket valósít meg, amelyeket a térség iskolái, ezáltal magyar gyermekek is igénybe tudnak venni. A miniszterelnök-helyettes szerint ezek nagyban segítik a muravidéki magyarság, főleg a fiatalabbak egészséges életmódra, sportszeretetre nevelését. A fejlesztések új munkahelyeket teremtenek, amelyek hozzájárulnak a muravidéki magyarok boldogulásához szülőföldjükön.

Semjén végül ismét arra kérte a DK politikusát, hogy támogassa az Orbán-kormány határokon átívelő munkáját a nemzet újraegyesítése érdekében, fejezze be „a nyíltan magyarellenes” politizálást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik