Belföld

Az első covidosok: megkezdődött a kórházi garázdasággal vádolt iráni diákok pere

MTI
MTI

Három és fél évvel az első magyarországi Covid-fertőzések után előkészítő ülést tartott a Pesti Központi Kerületi Bíróságon azoknak az iráni diákoknak az ügyében, akik az ügyészség szerint annak idején kiabáltak és erőszakosan viselkedtek a Dél-Pesti Centrumkórházban, ahova koronavírus  miatt kerültek be. A két iráni fiatalt garázdasággal vádolják.

A Hvg.hu szerint a bíróságon megjelent elsőrendű vádlott ártatlannak vallotta magát. Társa – a másodrendű vádlott – jelenleg Iránban van, az ő ügyében később tartják meg az előkészítő ülést.

A két egyetemista a vádirat szerint koronavírus-fertőzés gyanúja miatt került a Szent László Kórházba 2020. március 7-én.

A vádirat szerint a két vádlott kimászott az ablakon át az erkélyre, és a tiltás ellenére átmentek a többi kórterembe, majd visszamásztak, és azt mutogatták az ápolónőnek, hogy nyissa ki az erkélyajtót. Mivel ő ezt nem tette meg, „az erkélyajtót mindketten rángatni kezdték, majd kiabálva a kórterem ajtaját rugdosták”. Ez pedig az ügyészség szerint alkalmas volt arra, hogy „a kórház dolgozóiban, valamint más betegekben megbotránkozást, riadalmat keltsen”.

A kórházba bevitt iráni fiatalok közül néhányan korábban a sajtónak arról beszéltek, azért alakulhatott ki vita, mert senki nem mondta el angolul érthetően, hogy mi történik velük.

Az érintett iráni fiatalokat járványügyi szabályszegéssel is meggyanúsították, és a rendőrség azt is kijelentette, hogy veszélyt jelentenek Magyarország közrendjére és közbiztonságára. Az idegenrendészet elrendelte a kiutasításukat, majd 2020 áprilisában a 13 egyetemistát feltették egy gépre.

Az ügy akkor vett újabb fordulatot, amikor június közepén megszüntették velük szemben a büntetőeljárást, és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság is visszavonta a kiutasításról hozott határozatokat. 2021 januárjában több hallgató vissza is tért Magyarországra, hogy folytassa tanulmányait.

Az iráni diákok ügye azért is vert nagy hullámokat, mert a koronavírus-járvány első napjaiban gyakorlatilag egy teljes kommunikációs kampányt indított ellenük a kormány, és igyekeztek úgy beállítani, mintha ők hurcolták volna be Magyarországra a vírust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik