Belföld

Tarlós Karácsonyról: véleményem szerint ez nem maradhatna jogi következmények nélkül

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szívesen besegítünk, de az nem járja, hogy az állam nem fizeti ki azt a munkát, amit helyette végzünk

– írta múlt heti Facebook-bejegyzésében Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely arra reflektálva, hogy számításaik szerint 13,38 millió köbméter egészséges ivóvizet ad át évente a Fővárosi Vízművek az állami vízszolgáltatóknak 12 Budapest környéki településen, ami a budapesti adófizetőknek sok milliárd forintba kerül, mert az állam nem fizeti ki a helyettük szolgáltatott víz előállításának költségeit.

„Idén az összes vizes cég közül csak a Fővárosi Vízművek nem kapott rezsitámogatást. Ez tényleg a pofátlanság netovábbja” – fűzte tovább a főpolgármester, hozzátéve, hogy 12 szóban forgó Budapest környéki településen az állam feladata a víz biztosítása.

Ha nem tartanak igényt a segítségünkre, oldják meg máshogy. Ha meg igényt tartanak rá, fizessék meg a költségeinket!

– írta Karácsony, amit a kormánysajtó úgy értelmezett, hogy Karácsony ultimátumot intézett a kormányhoz, miszerint ha nem kap pénzt, a Fővárosi Vízművek felrúghatja a vízátadási szerződéseket. A Magyar Nemzet ki is kérte Karácsony elődjének, Talós Istvánnak a véleményét az ügyről.

Amennyiben Karácsony Gergely felrúgná a Fővárosi Vízművek vízátadási szerződését az agglomerációs településekkel és elzárná a csapot egyik pillanatról a másikra, az gyanúm szerint legalábbis súrolná a határát annak, hogy a büntető törvénykönyv tételeibe ütközzön

– ecsetelte Tarlós, majd úgy folytatta, hogy Karácsony persze megteheti, hogy valamilyen pert kezdeményez a kormánnyal szemben, „ám a lakóközösségek vízellátását ellehetetleníteni a benyomásom szerint teljesen más kategória. Több mint 150 ezer ember vízellátásával játszadozni, nem hinném, hogy jogi következmények nélkül maradhat”.

A főpolgármester a fent idézett Facebook-posztjában korábban már reagált arra a felvetésre, hogy egyoldalúan felrúgná a szerződéseket és elzárná a vízcsapokat, szerinte a kormánypropaganda riogatásáról van szó.

Kapcsolódó
Karácsony: 13,4 millió köbméter víz árával tartozik az állam a fővárosnak
A főpolgármester szerint ez a pofátlanság netovábbja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik