Belföld

HVG: Jön a lex Budaházy – visszatérhet a politikába a terrorizmusért elítélt aktivista

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Hunnia-perben terrorvádak miatt elítélt, majd államfői kegyelemmel a börtönből szabadult Budaházy György lehet az egyik kedvezményezettje annak a törvénymódosító javaslatnak, amely szerint a jövőben az eddigiektől enyhébben számítanák ki a közügyektől való eltiltás idejét – írja keddi cikkében a hvg.hu.

A portál szerint az Országgyűlésnek nemrég benyújtott, büntetőjogi törvényeket módosító, 86 oldalas jogszabálycsomagban rejtette el a kormány a mindössze egymondatos módosító javaslatát. Ez pedig komoly könnyítést jelentene például a terrorvádak miatt elítélt, de tavasszal államfői kegyelemmel szabadult Budaházy Györgynek is. Az államfői kegyelem kizárólag a jogerős, már megkezdett börtönbüntetésből hátralévő büntetési idő felfüggesztésére vonatkozott, a döntés a mellékbüntetésként kiszabott közügyektől eltiltást nem „törölte el”.

Így viszont a Budaházyra vonatkozó, 5 éves közügyektől eltiltás érvényben maradt. Erről Budaházy azt mondta:

A közügyektől való eltiltás ugye rajtunk maradt, ez azt jelenti, hogy nem lehet választani nem lehet engem választani. Meglátjuk, ez a dolog hogy fog alakulni, tudunk-e ez ügyben valamit tenni.

A hvg.hu felidézi: a közügyektől eltiltás olyan mellékbüntetés, amely kizárja egy sor lehetőségből az elítéltet, például átmenetileg nem rendelkezik választójoggal, így nem is indulhat képviselő- vagy polgármester-jelöltként.

Ezen enyhítene a törvénymódosító csomagba rejtett jogszabály-változtatás, amely szerint

a szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el.

A portál értékelése szerint ez a módosítás Budaházynak kedvez, hiszen kimondja, hogy a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás idejébe beszámít, vagyis 5 évet nyer, ennyivel előbb gyakorolhatja ilyen jogait, és alapíthat akár civil szervezetet, pártot, indíthat politikai karriert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik