Belföld

Kiderült, mennyire váratlanul érte L. Simon Lászlót a hír, hogy kirúgták

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ma délelőtt kirúgták L. Simon Lászlót a Nemzeti Múzeum éléről. Az eltávolítást elrendelő Csák János döntésének hátterében Dúró Dóra bejelentése és egy meleg idősotthont ábrázoló fotó áll – az előzményekről itt írtunk bővebben.

Zsuppán András, a Válasz Online újságírója épp L. Simon László közelében volt, amikor kiderült, hogy már nem a korábbi fideszes képviselő a múzeum igazgatója. A Facebook-on az újságíró így idézte fel a történteket, és azt, hogy mit tapasztalt maga körül. „Ma délelőtt szakmai nap volt a Nemzeti Múzeumban. Három kerekasztal-beszélgetésen tárgyaltak múzeumügyi kérdéseket a Pollack Mihály tervezte épület gyönyörű dísztermében. A vendégek és a közönség egyaránt főként szakemberekből, intézményvezetőkből állt. A programot L. Simon László főigazgató nyitotta meg, utána Závogyán Magdolna kulturális államtitkár szólt pár szót, méltatta a Nemzeti Múzeumot, amiért küldetésének megfelelően fórumot teremt a magyar múzeumi világnak. Normális nap egy normális európai országban.”

Újságíróként az első beszélgetést moderáltam – múzeumok és fenntarthatóság –, amelyben L. Simon is részt vett volna. Éppen kezdtük a beszélgetést fél 11 körül, amikor a szervező kolléga odasúgta, hogy a főigazgató nem tud részt venni a beszélgetésben. L. Simon elhagyta a termet, öt perccel később Závogyán Magdolna is csendben távozott. A pódiumra a főigazgató-helyettes ült fel, de nemsokára ő is kiment.

Zsuppán így folytatta bejegyzését: a „beszélgetést megtartottuk, és utána a helyemre visszaülve láttam a hírt a telefonomon: L. Simon László már nem főigazgató. Csák János kulturális miniszter kirúgta, mert „olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”.

L. Simon kirúgása a parlamentben is téma volt:

Kapcsolódó
Így magyarázza a kormány L. Simon kirúgását
A parlamenti ülés napon is téma volt a Nemzeti Múzeum igazgatójának kirúgása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik