Belföld

Ágyban dohányzás és szén-monoxid mérgezés követelt áldozatokat hétfőn

Két tragédiáról számolt be hétfőn délelőtt a katasztrófavédelem. Hajnali háromkor érkezett egy jelzés, amely szerint Budapest XXIII. kerületében tűz keletkezett egy családi házban. Soroksáron a Hrivnák Pál utcában egy háromszintes családi ház emeleti hálószobájában égett egy ágy egy négyzetméteren. A tűzoltók egy középkorú férfit hoztak ki a szobából, azonban az életét már nem lehetett megmenteni. A tüzet eloltották, az épületet átvizsgálták.

Az épület lakható maradt, két másik lakója a beavatkozás után visszatérhetett a házba. Nem zárható ki, hogy ágyban dohányzás vezetett a tűzhöz, azonban a pontos keletkezési körülményeket tűzvizsgálati eljárás keretében tisztázzák.

Reggel negyed nyolckor egy szombathelyi esetről kaptak értesítést. A Malom utcában egy fürdőszobában talált nő holttestéhez riasztották a tűzoltókat. Egy háromemeletes társasház földszinti lakásának fürdőszobájában a nyílt égésterű vízmelegítő csukott ajtó és ablak mellett üzemelt, ezért szén-monoxid keletkezett. A tűzoltók légzőkészülékben méréseket végeztek és kimutatták a mérgező szén-monoxid jelenlétét. A lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő készülék.

A Vaol az esettel kapcsolatban azt írta, hogy az áldozat harmincas évei elején járó nő volt, hozzátéve, a lakásban tartózkodott az áldozat kisgyereke és a nagymama is, őket a mentők megvizsgálták.

A katasztrófavédelem a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a mérgező szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Ha elérhető a vízmelegítőnk, vagy fűtőeszközünk égéstere, látható a láng, akkor állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni. Nem elég néha kinyitni az ablakot. Érdemes ezek mellett egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik