Belföld

Elhunyt Turi-Kovács Béla fideszes országgyűlési képviselő

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Meghalt Turi-Kovács Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője – közölte Kocsis Máté, a kormánypárt frakcióvezetője.

A volt kisgazda politikus, aki 2014 óta az Országgyűlés korelnöke volt, 87 éves korában otthonában, szerettei körében hunyt el pénteken.

Turi-Kovács Béla 1935. december 2-án született a Békés megyei Endrődön. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán végezte, azonban az 1956-os forradalomban való részvétele miatt kizárták az egyetemről, csak 1959-ben kapott diplomát. Ez után három évig úszómesterként dolgozott. 1963-ban kezdhette meg ügyvédi pályáját Szentendrén.

1956-ban a családi hagyományokat folytatva belépett a Független Kisgazdapártba. Szentendrén 1986-ban tanácstaggá, 1990-ben önkormányzati képviselővé választották. A rendszerváltás után Torgyán József hívására ismét szerepet vállalt a kisgazdapártban. 1996-ban az FKGP Pest megyei szervezetének elnöke, 1998-ban a párt országos főtitkárhelyettese lett. A kisgazda pártharcok következtében 2001 februárjában lemondott országos elnökségi tagságáról, majd párttagságát felfüggesztették, tisztségeitől megfosztották. Ezután többekkel együtt megalapította a Kisgazda Polgári Egyesületet, amelynek elnöke lett.

1998 tavaszán az FKGP Pest megyei területi listáján jutott be a parlamentbe, ahol frakcióvezető-helyettes és a környezetvédelmi bizottság alelnöke volt, és tagként részt vett az ügyrendi, valamint az alkotmány- és igazságügyi bizottság munkájában is.

2000. december 1-jétől 2002 májusáig környezetvédelmi miniszter volt. A 2002. áprilisi választáson a Fidesz-MDF közös országos listáról szerzett mandátumot. Ebben a ciklusban a Fidesz frakcióvezető-helyettese, valamint a környezetvédelmi bizottság elnöke és az ügyrendi bizottság tagja volt. A 2006-os országgyűlési választáson országos listán szerzett mandátumot, ismét frakcióvezető-helyettes és az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja lett, 2009-2010-ben a környezetvédelmi bizottság alelnöke is volt. 2010-ben a Pest megyei listán szerzett mandátumot, és a fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke, valamint az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja lett.

A 2014-es, a 2018-as és a 2022-es országgyűlési képviselői választásokon a Fidesz országos listáján szerzett mandátumot, és a parlament korelnöke lett. Mindhárom ciklusban a fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke volt.

A fideszes politikusról Orbán Viktor miniszterelnök is megemlékezett. „Barát volt és harcostárs. Isten nyugosztalja Turi-Kovács Bélát!” – írta a kormányfő a Facebook-oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik