Belföld europoli

Tovább késik az uniós pénzek kifizetése

Újabb kérdéseket küldött az Európai Bizottság a kormánynak a magyar igazságügyi reformokkal kapcsolatban, ezért tovább csúszik az uniós pénzek kifizetése – írja az EUrologus.

Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő azt mondta a lapnak, hogy november 1-jén két uniós biztos, Didier Reynders igazságügyért felelős és Nicolas Schmit foglalkoztatásért és szociális jogokért biztos levelet küldött a magyar hatóságoknak, hogy további felvilágosítást kérjenek az igazságügyi reform „bizonyos elemeiről”. Ettől az eljárástól függ ugyanis, hogy Magyarország hozzájut-e a hétéves költségvetésből 13 milliárd euróhoz. Ez a 22 milliárd eurós felzárkóztatási forrásoknak a jelentősebb része, a fennmaradó összeg elérése a korrupcióellenes intézkedésektől függ – teszi hozzá a cikk.

Magyarország július 18-án tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy elvégezte az igazságügyi függetlenségének megerősítésével kapcsolatos jogalkotási és igazgatási feladatokat és egyben 202 millió euró kifizetését kérte. A Bizottságnak három hónapja volt a teljesítések kiértékelésére, de már korábban, szeptember 26-án kérdéseket tettek fel, amelyekre október 19-én érkezett válasz – ez idő alatt a három hónapos határidőt felfüggesztették.

A legutóbbi kérés most ismét megszakította a Bizottságra vonatkozó határidőt, és legközelebb akkor folytatódik, amikor a mostani levélre választ ad a kormány. Ha ez ismét három hétig fog tartani, akkor a Bizottság december elején dönthet a kifizetésről.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter október közepén beszélt arról, hogy reményei szerint november végén elindul a pénzek kifizetése, ez most veszélybe került.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik