Belföld

Kenyai vendégmunkások tűntek fel Szombathelyen

YOUTUBE / IVY TECHNOLOGY
YOUTUBE / IVY TECHNOLOGY

Szombathely egy éve ismerkedhetett meg a Fülöp-szigetekről származó vendégmunkásokkal, most újabb országból érkezett nagyobb munkavállalói csoport a városba.

A Nyugat.hu azt írta, olvasóik jelezték, hogy kenyai vendégmunkásokkal találkoztak a településen.

A lap körkérdésére a város egyik nagy foglalkoztatója, az Ivy Technology jelezte, hogy szombathelyi telephelyén harmincöt kenyai állampolgárságú munkavállaló dolgozik, és betanított munkát végeznek.

Az első kenyai csoport 2023 év elején érkezett Magyarországra, a második csoport pedig október végén. Az is kiderült, hogy a 35 kenyai közül mindössze kettő nő.

A cég a kiválasztás során tudatosan törekszik a női munkavállalók bevonzására, de az eddigi tapasztalataink alapján a hölgyek kevésbé nyitottak a külföldi munkavégzésre

– közölte érdeklődésünkre az Ivy Technology, hozzátéve, hogy

Szombathelyen a kenyai származású dolgozók mellett még hat másik nemzet képviselői dolgoznak a magyar munkavállalókkal közösen. Ennek a filozófiának köszönhetően viszont több magyar munkavállaló is dolgozik az Ivy Technology külföldi telephelyein.

A külföldi munkavállalók a hatályos jogszabályok értelmében két évre kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt. A cég bérel nekik lakóingatlanokat, melyek között vannak önálló házak és társasházi lakások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik