Belföld

A munkaerőhiány miatt thai ápolónők dolgoznak a soproni idősek otthonában

Getty Images (Illusztráció)
Getty Images (Illusztráció)

A Soproni Szociális Intézmény szeptember közepén jelentette be, hogy

Sopron gazdasága, valamint a közszolgáltatás általános munkaerőhiánnyal küzd. A Soproni Szociális Intézmény az ellátottak érdekében a 270 fő dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni.

A Telex cikke szerint Sopronban már munkába is álltak az új nővérek, egy olvasói beszámoló szerint az új dolgozók „aranyosak, kedvesek, segítőkészek, de nem önállóak, mindegyikük egy tapasztalt, szakképzett magyar nővér mellé van beosztva, egyelőre segéderőnek”.

A soproni idősek otthonában átcsoportosították a munkaerőt annak érdekében, hogy minden osztályon legyen a gondozottakat jól ismerő „régi” nővér, aki irányítani tudja az „újakat”. A magyar dolgozók szerint a thai dolgozók rendkívül alázatosak, még ahhoz is engedélyt kérnek, ha ki kell menniük a mosdóba, viszont ma még sok nehézséget okoz a magyar nyelvtudás hiánya, így egyelőre fordító programokkal próbálnak kommunikálni, az intézeten belül pedig piktogramok segítik őket a tájékozódásban.

A budapesti székhellyel működő cég egyébként kifejezetten a thai munkaerő közvetítésére szakosodott, azt mondják azért, mert „nincs még egy olyan nemzetiség, ami ennyire ideális lenne a magyar munkaerőpiacra”. „Rendkívül céltudatosak, dolgozni akarnak, lehetőleg minél többet. Fizetésük nagy részét az otthon maradt család eltartására, az idős szülőkre vagy épp a gyerekek támogatására fordítják. Nagy munkabírásúak és szorgalmasak, jellemzően fiatal koruk óta dolgoznak, rugalmasak, alkalmazhatóak hosszú, illetve esti és éjszakai műszakokban, ünnepnapokon is.”, indokolták.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik