Belföld koronavírus

Rusvai Miklós úgy tudja, jelenleg nem elérhető idehaza koronavírus elleni vakcina

Olajos Piroska / 24.hu
Olajos Piroska / 24.hu
A virológus a szezonális influenza elleni védekezést most fontosabbnak is tartja a rizikócsoportokba tartozóknál.

Rusvai Miklós az Inforádióban azt mondta, a 70-80 év feletti, sokszervi betegségben szenvedő, vírusokra érzékeny, idősotthonokban élőknek és a várandós kismamáknak javasolja, hogy kérjék az influenza elleni védőoltást, ami már elérhető a háziorvosoknál, bárki bármikor kérheti. A Covid-oltások felvételét ugyancsak a rizikócsoportoknak ajánlja, információi szerint azok azonban jelenleg nem elérhetők Magyarországon.

Ő maga is próbált jelentkezni oltásra, sikertelenül. Az internetes felületen visszakapott információk szerint nem jogosult rá, noha 70 év feletti, csak három oltást kapott, a legutóbbit két éve, azaz kérhetné. Háziorvosként dolgozó ismerősei arról tájékoztatták, hogy náluk nincs oltóanyag, Rusvai Miklós pedig úgy tudja, jelenleg a hazai oltópontokon sincs.

Emlékeztetett, Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből, szerinte a Pfizer legújabb vakcináját (amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzseket) Ausztriában,  Németországban és Norvégiában már fel lehet venni.

A szimultán fertőzés (amikor valaki egyszerre fertőződik meg az influenzával és a Coviddal) a frissebb tapasztalatok alapján nem okoz súlyosabb tüneteket, de a legyengült szervezetű, idősebb embereket érzékenyebben érintheti, mintha külön-külön kapnák el a vírusfertőzést. Az Infostart a témában kereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik