Belföld

Elrettentő fogyasztóvédelmi bírságolás bevezetésére készül a kormány

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
200 ezer forintról 3 milliárd forintra emelkedne a büntetési tarifa felső határa. Keményebben lépnének fel a tiltott szerencsejátékoknál is.

A kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott, amely főleg a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti eljárások, bírságok esetében hoz változásokat az online kereskedelem területén, valamint a légitársaságokkal kapcsolatos ügyek kezelésében, szúrta ki a Portfolio.hu.

A szabálytalan kereskedelmi gyakorlatot folytató cégek súlyos büntetésekre számíthatnak, akár elérhetetlenné is tehetik weboldalaikat. Az engedély nélküli szerencsejáték-szervezésnél is bekeményítene az Igazságügyi Minisztérium. A jövőben azonnal blokkolhatják a magyar szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélye nélkül működő oldalakat, a fizetési számláknál pénzforgalmi korlátozást alkalmazhatnának.

Tuzson Bence (a képen) tárcája a fogyasztóvédelmi bírságok összegeit jelentősen emelné, az előterjesztés indoklása szerint azok jelenleg alacsonyak, nem jelentenek visszatartó erőt, nem hatékonyak az üzleti szereplők számára. A változtatásokat kiterjesztik az elektronikus kereskedelemre és az online piacfelületekre is.

A törvényjavaslat alapján a bírságok alsó és felső határa jelentősen emelkedik: a fogyasztóvédelmi tételeknél az alsó határ 15 ezer forintról 1 millióra, a felső határ 200 ezerről 3 milliárd forintra emelkedik.

A piacfelügyeleti eljárásoknál is jelentősek lesznek az emelések, különösen a fogyasztók testi épségét, egészségét veszélyeztető vagy jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértéseknél. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások ismételt jogsértésee esetén a bírságok összege elérheti a cég éves nettó árbevételének 5 százalékát is.

A javaslat kibővíti a fogyasztóvédelmi hatóság jogköreit a légitársaságokkal szembeni panaszok kezelésére. Az indoklás szerint egyértelmű szabályozás kell a visszautasított beszállás, a törölt vagy sokat késő járatok miatt az utasok kártalanításához. A jövőben a hatóságnak lehetősége lesz általános szankciókat, fogyasztóvédelmi bírságokat is alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik