Belföld

Ezért menthette fel Orbán azonnali hatállyal Lázár helyettes államtitkárát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Csepreghy Nándor kizárólag szakmai indokokra hivatkozik.

Október végén írtuk meg, hogy megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök határozata, amely szerint –  Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslatára – október 25-ei hatállyal felmentette a szaktárca helyettes államtitkárát, Vukoszávlyev Zoránt. A közlönyből nem derült ki, ám a kormány honlapján megtalálható életrajza szerint Vukoszávlyev Zorán a műemlékvédelemért felelt tavaly augusztus óta, amikor Lázár János javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte.

Szerda reggeli cikkében az Index a lehetséges okokról ír.

Teljesen új szabályozási keretrendszer készült a tárcánál és ehhez pedig teljesen más szakemberre van szükség

– ezzel indokolt Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese, amikor az Index a felmentés okáról érdeklődött.

A lap felidézi, hogy a felmentésének híre után Vokoszávlyev a tervlapnak úgy nyilatkozott, vélemény szerint szakmailag rendben volt a munkája, és nem közös megegyezéssel távozik. Csepreghy azt mondta, kizárólag szakmai okok állnak a döntés mögött.

És hogy milyen változások jönnek? Csepreghy az Indexnek arról beszélt, egy törvényjavaslat alapján olyan műemlékvédelem alatt álló ingatlanokat (többi között kastélyokat és kúriákat) adnának magánkézbe, amelynek felújítására az állam nem tud költeni.

A műkincsvédelem területén jóval elmaradunk a környező országokhoz képest. Ez az egész átalakítás más szakmai tudást igényel, azaz olyan emberre van szükség, aki az akadémiai tudás helyett jóval gyakorlatiasabb tudással rendelkezik

– tette hozzá Csepreghy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik