Belföld

Egymillió üres nemzeti konzultációs lapot gyűjtenének össze az oktatási népszavazás kezdeményezői

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Ez a kampány egyfajta valóságcsekk volt. 120 sátorban lehetett szavazni 8 napig, rengeteg online szavazat érkezett, ez pedig azt a visszajelzést adta, hogy ezt folytatnunk kell

– hangzott el az Egységes Diákfront és az aHang közös sajtótájékoztatón, melyen ismertették Magyarország első alternatív oktatási népszavazásának eredményét. A tájékoztatás szerint

összesen 114941 ember szavazott az 7IGEN-es eseményen. Ismerettették az eredményeket is, az alábbi 7 kérdésre minden esetben 99,8 százalék feletti egyetértő válasz érkezett. 

Varga Jennifer / 24.hu

A népszavazás kérdései az alábbiak voltak:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor belügyminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?

Az alternatív népszavazáson már 16 éves kortól lehetett szavazni.

A sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy november 15-én országos akciónapot tartanak, céljuk, hogy minél több tankerülethez eljuttassák a népszavazás eredményét. Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Pécsen és Veszprémben is eljuttatják a szavazatokat a tankerületkhez.

Hajdu Gergő az aHang kampányigazgatója elárulta azt is, hogy folytatódni fog a népszavazási kampány, miután nemrég Orbán Viktor bejelentette az újabb nemzeti konzultációt.

Varga Jennifer / 24.hu

Az aHang célja egymillió üres nemzeti konzultáció összegyűjtése lesz. 

Hajdu elmondta, hogy őket nem érdekli, hogy Brüsszelben mi fog történni, őket az oktatás érdekli.

Itt van 115 ezer ember, itt van több ezer aktivista, akiket mozgósítani fogunk. Azt gondoljuk, jellemezően ez a másfél-két hónapos időszak elegendő lesz, hogy ezt az egymillió ívet összegyűjtsük.

Az aHang értelmezése szerint egy üres nemzeti konzultáció egy szavazat a diákok, a tanárok mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik