Belföld

Több tucat bíró kéri, hogy emeljék meg az igazságügyi alkalmazottak bérét

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Több tucat bíró aláírta azt a kezdeményezést, melyben az adminisztratív feladatokat végző igazságügyi alkalmazottak fizetésének emelését kérik, értesült az rtl.hu.

A lap információi szerint májusi keltezésű dokumentumban

  • a felsőfokú szakképesítéssel rendelkezők esetében új bértábla kialakítását kérték;
  • a jogi asszisztensek esetében azt javasolták, hogy vonják be őket a bírósági ügymenetbe és ezzel párhuzamosan kerüljenek át magasabb fizetési kategóriába;
  • míg szintén a felsőfokú szakképesítéssel rendelkezők esetében a pótlékok visszaállítását kérték (ennek mértéke a bírói illetményalap 15 százaléka lenne).

Mint írták, a dolgozóknak inflációkövető bért kell adni, hogy mérsékelni lehessen az elvándorlást, a létszámhiány ugyanis jelentős problémákat okoz.

Sok igazságügyi dolgozó csak nagyjából 250-300 ezer forintot visz haza, és csak a titkárok keresnek 400 ezer felett.

A jegyzőkönyvvezetők, bírósági ügyintézők és titkárok, egyéb munkavállalók nemcsak az alacsony bérre, hanem a rendkívüli terhelésre is panaszkodnak. A rengeteg munka miatt nem tudják megfelelően ellátni a feladataikat, a döcögő ügymenetre pedig már az RTL-nek nyilatkozó ügyvédek is panaszkodtak. Az egyik leginkább túlterhelt szervezet a Fővárosi Törvényszék alá tartozó Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB), ahol 800 fős összlétszámból 100 állás betöltetlen. Az RTL úgy tudja, hogy egy elnöki utasítás értelmében a kerületi bíróságon

a postázó és az érkeztető iroda munkatársai is részt vesznek az adminisztrációban, miután akkora a munkaerőhiány, hogy nincs ki ellássa ezeket a feladatokat. 

A Fővárosi Törvényszék az rtl.hu megkeresésére azt írta, hogy a munkavállalók minden esetben a jogszabály szerinti munkakörükbe tartozó feladatokat látnak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik