Belföld

Rizsa a sittről

Urbán Tamás / Fortepan
Urbán Tamás / Fortepan
Rév Júlia és Orosz István írása Urbán Tamás börtönfényképei apropóján.

Kisztihand, kezitcsokoládé. Azt a fazont mondjam a fotón? Az okostojást? Hogy miket kérdezett? Ugye nem azért érdekel, mert bejön neked?… Tutira nem? Na jó, azért én is sejtettem. Nyugi, nem kell elárulnod, nem akarlak szívatni, hogy miért fontos. Nem izgat az se, mire használod. Tényleg nem. Csak előbb potyenkázz… érted ugye… így szokás… csöngesd ki a lóvét.

Okés. Szóval első blikkre látszott, hogy mazsola. Olyan hátulgombolós, akinek épp most zár a dolcsevíta, és még sose volt sitten. A Bahamákon se… Baracskát hívják úgy… az fogház. Láttam, hogy az alapoknál kell kezdeni. Lófaszt se tud a vérvalóságról. Fingja nincs róla. Mondtam neki is, ha zubog a loventa-csap, belekezdek és kagylózhat. Nekem se ingyér jön a banán. Te meg ne bénázz a zajskatulyáddal; azt mondtad, firkász vagy, akkor noteszolj!

Urbán Tamás / Fortepan A Szegedi Fegyház és Börtön, közismert néven „Csillag” 1985-ben.
Urbán Tamás / Fortepan A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön belső udvara 1985-ben.

Nyitásnak ledaráltam, hogy hova varrhatják be. Három helyre kerülhet: fogház, börtön, fegyház. A fogház a legszimplább, majdnem szanatórium, a kispályásokat sliktolják oda, a mázsa alattiakat. Meg persze ha nem zuhanós a faszi. A visszaesőkre mondják. Vagy puttonyos. Aki eleve felfüggesztettel jön. Ha együttműködő, vagyis tudja hova kell tenni a jattot, fogházba megy. Üdülő. Legföljebb bejöttél, mint Rómeó, kimész, mint Júlia. Vagy Csipkejózsika. A következő fokozat a börtön. A menőké meg a fegyház. Mondjam? Vác, Nagyfa, Márianosztra, Sopronkőhida… a szegedi Csillag, ott dekkolnak a fekvőnyolcasok. Hogy az mi? Rájött, amikor megmutattam néhány tetkómat. Vissza is vett az arcából rögtön. Az életfogytosokra kerül a fekvőnyolcas; a szögesdrót vagy a töviskorona meg azokra, akik egyszer még kijöhetnek. Annyi a tüske, amennyi évig lelenc a csávó. A könnycseppek meg azt mutatják, hogy mennyi manust csinált ki. Vannak még a hüvelyk és a mutatóujj közötti pöttyök. Öt, mint a dobókockán. Szinte kötelező, de csak azt jelenti, hogy a sügér megjárta a zebrakastélyt.

Ha csíped így, és van még egy spanglid, akkor körmölhetsz tovább! Tüzed is van?

Urbán Tamás / Fortepan Szövőgyár Sopronkőhidán 1985-ben.
Urbán Tamás / Fortepan Elítélt egy márianosztrai zárkában 1987-ben.

Hogy közeli sittre jusson az ürge, ahhoz mázli is kell. A bévéópé jelöli ki, hogy hol fog csövezni. Sok mindentől függ: mekkora a zsufi, mi a melója, meddig lesz árnyékban, de leginkább attól, mennyire vastag. A bőrgöncből láttam, nem béligás a fószer. És nem is szarrágó. Kurvára nem. Mondtam is neki, ha ciki a kotter, írásban kérheti, hogy vigyék máshova, olyasmiket kell kitalálni, amik miatt inkább egy másik fácánosba való, hogy például közelebb van az oldalfutó, vagy az ítélde, vagy hogy a meló jobban passzol odaátéknál. Ha beszopják, hogy nagyobb hasznot tud hajtani egy másik sitten, úgy értve, hogy társadalmilag nagyobbat, akkor már van egy kis sansza. Mondjuk nem könnyű lenyomni a torkukon, hogy seprűkötéssel jobban lehet szolgálni az istenadta népet, mint kosárfonással, vagy hogy a zacskóragasztástól jobban dübörög a gazdaság, mint a focilabda varrástól, de ha valaki elég firkás, akkor sikerülhet. Ez a gádzsó agyra gyúrt, látszott rajta. A búráján. A redőnyhomlokán. Ha máshol akar kikötni, azt is leírhatja, ha valakivel fasírtban van, ha sokan basztatják vagy túl nagy körülötte az undoraura. Ezt egyébként első blikkre borítékoltam. Frankón. A kérésről az országos parancsnokság dönt. Ha nincs rögtön mákja, lehet fellebbezni, ha nem jön be, fél évvel később próbálkozhat újra, de jobb, ha az ügyvédje addigra megkeni, akit meg kell.

Urbán Tamás / Fortepan 1986.  
Urbán Tamás / Fortepan A Baracskai Börtön és Fogház Zöldség és Gyümölcs Feldolgozó Üzeme az Annamajorban 1985-ben.
Urbán Tamás / Fortepan Labdavarró üzem Márianosztrán 1987-ben.

Kurvára érdekelte, milyen lesz a héderben. A vak is látta, hogy már jó ideje eszi a kefét. Sokan lesznek, mondtam neki. Nyolc, tíz golyópolírozó együtt; de voltam már húszasban is. Húsz csóka egy fészekben. Csak, amikor bezsákol, akkor van magában. Az előzetesben. Vagy ha bebálázzák a pulykaólba. Az EU-szabványokat már kívülről tudta. Mondtam, hogy nem a susnyásból való. Készült, mint Mari az első dugásra. Rángatta az ideg, hogy megfingatják, ha be lesz kaszlizva. Tudta, hogy ha egyedül van hat, ha többen vannak, akkor négy köbméter jár. Elvileg. Csak azt ne higgye a matekzseni, hogy jobb egyedül. Nem jobb. Még akkor se, ha mások előtt kell kábelt fektetnie.

Urbán Tamás / Fortepan Elítéltek a Márianosztrai Fegyház és Börtön egyik zárkájában 1987-ben.

A kóterban minden sittesnek jut egy priccs, ha újhús, akkor csak magasles. Egy furmintos flepnivel kérhet alsó ágyat is, persze jobb, ha nem teszi, ha már le vannak osztva a lapok. Lesz egy matraca, egy stokija, egy szekrénye. A hastók közös, a lavór, a kübli, a szemetes, a hamuzó meg az anyósmotor is. Jobb helyeken lehet tévé, valami cserepes gaz és kép a falon. Vagy inkább tükör.

Urbán Tamás / Fortepan Zárka a Baracskai Börtön és Fogházban 1985-ben.

Még be se spájzolták, de már az érdekelte, mik lesznek a jogai. Mondom, hogy készült kurvára. Elcsicseregtem neki, amit tudok. Akkor teríthet, ha legalább két hónapja van szűk helyre kasztlizva. Egy ilyen formanyomtatványt kell végigstrigulázni, amit a bévé irodától tud kérni. Beikszelheti, ha nincs a klotyó elkülönítve, de a nem okés világítás vagy fűtés, vagy szellőztetés miatt is okoskodhat. Vagy ha bizonyíthatóan több a csótány az EU-szabványban megengedettnél. Vagy jobban csípnek a poloskák. Vagy büdösebbek. A kérelemről a bévé intézet dönt. Ha nem elégedett a döntéssel, akkor nyolc napon belül kérheti, hogy a bévé bíróhoz továbbítsák a kérelmét. Ha valamelyik kekecfórumon jogosnak tartják a hőbörgését, akkor kártalanítást kaphat. Ebből egy csomó tartozást levonnak, mielőtt suskáznának, szóval lehet, hogy végül csak egy pávatollat kap a seggibe. És kihúzhatja a gyufát kajakra. Vagy újraszámolhatja a fogait. Mert a papírmunkától herótja van mindegyik pitbullnak, és légkondis magánsittet tuti nem fognak kiutalni a köcsögnek. Ha mégis perkálnak valamit, az a letéti számlájára megy, amihez csak a póter után férhet hozzá. Még akkor is megszívhatja, mert lehet, hogy a számla kezelési költsége nagyobb lesz, mint amit markolna.

Urbán Tamás / Fortepan Zárka napi- és szekrényrend Márianosztrán 1987-ben.

Ha dokihoz menne, pszichocsókához, könyvtárba, konditerembe, kérvényt kell benyújtani, amit szintén egy ilyen hivatalos nyomtatványon lehet. Üresért az operás tisztnél kell kuncsorogni vagy a botcsótánynál, vagy rögtön a nagysámánnál, és neki is kell leadni. Ha a visszadobják vagy benyelik, panaszt tehet a főgórénál, vagy a smasszeráj direktoránál. Ha levelet akar küldeni, ugyanez a pálya. Papírt, borítékot, bélyeget a brodvéjban vehet, ha van elég steksze. Ha eltávozást akar, mondjuk ki akar látogatni a porhanyós temetésére, az még több papírmunka, amibe csak akkor érdemes belefogni, ha már öreg rája, vagyis kiguggolta a bünti első harmadát és ezalatt nem tett rosszfát a tűzre.

Látszott a macskajancsin, kezdi kapiskálni, hogy nem egy VIP kalandtúráról van szó. Nem volt már annyira mísz, olyan nagyra nőtt törpe, mint az elején. De kornyikáltam tovább. Neked is mondjam még?

Urbán Tamás / Fortepan A zárkasor falára kifüggesztett kultúrprogram Márianosztrán 1987-ben.  
Urbán Tamás / Fortepan Újságok a börtönkönyvtárban Baracskán 1985-ben.
Urbán Tamás / Fortepan A Baracskai Börtön és Fogház kultúrtermében 1985-ben.

Okés. A saját göncében addig marad a fazon, amíg előzetesben van, vagy ha csak elzárásra ítélik. Ha jogerősen el lett meszelve, minden ruha, ami a fehérnemű felett van, letétbe kerül. Az atlétát vagy a gatyát hordhatja tovább, de kap benti cuccot, sitirucit, csíkos gimnasztyorkát vagy mákosgúnyát és surranót. Ha a parancsnok engedélyezi, akkor hordhat talpbetétet vagy a saját gyógycsukáját, persze fűző nélkül.

Urbán Tamás / Fortepan A Márianosztrai Fegyház és Börtön udvara 1987-ben.

Elmondtam neki, mit tarthat magánál odabent. Lehet nála kaja, de csak olyan, amit a benti bazárban spájzol, bögre, pohár, csajka, vízforraló, egy szappan, egy mosószappan, egy tubus sampon, fogkefe, ami nem elektromos, fogkrém, két törölköző, hat tekercs kopaszcenti… az a klotyópapír… vágod?!, két zacsi pézsé, húsz doboz cigi, zsebnaptár, kártyanaptár, harminc db fénykép, tizenkét képesújság, lehet köztük csajos is, két könyv, de ha tankönyv, abból több is, egy biblia, meg valami vallási tárgy. Olvasó, kereszt, háziáldás, megila, kipa, ilyesmi. Lehet nála cerka, golyóstoll, karóra, két pakli zsuga, egy hangszer. Mondjuk furulya. Bogyó, vitamin, tiktak, tápszer csak külön engedéllyel. Elemes zsebrádióra is kaphat engedélyt, de mobil, laptop, notebook nem lehet a kaptárban.

Más cuccra is kérhet papirost, ha nem balesetveszélyes – se másra, se őrá –, de csak ha jól megmagyarázza, miért kell. Van persze, amit nem indokolnak meg, valahogy mégis lesz. Például bindzsura. Vagy tetkógép. Kell hozzá egy apró villanymotor, toll meg egy csomó apróság, például szemüvegszár, gitárhúr, sodronytű, meg valami festék, ami akár egy bakkeló elfüstölése után maradó koromból is készülhet, amit krémmel kevernek össze, vagy tintával, zsírral, kőporral, vérrel. Mindezt persze jól el kell dugni a hipis miatt. Van bejelentett és van spontán hipis. Hetenként minimum egy. Jön négy malacarc kíber, kiállítják a népet a sufni elé, a bokszutcába, és összehánynak mindent. Van, hogy fülest kaptak, és tudják, hol kell egerészni, mit kell keresni, de sokszor csak impróznak. A legtöbb hipis vakrepülés. Olyan persze nincs, hogy ne találjanak valamit, de meg lehet vezetni őket. Ott kell hagyni valami kamu szajrét a matrac alatt, mert azt mindig fölhajtják, mondjuk egy pornóújságot, amivel jól ellesznek, és eszükbe se jut, hogy benézzenek mondjuk egy surranóba, vagy lesrófozzák a tükröt, ami mögött hiányzik egy tégla.

Urbán Tamás / Fortepan Zárkasor Márianosztrán 1987-ben.  
Urbán Tamás / Fortepan Zárkaellenőrzés (hipis) a Váci Fegyház és Börtönben 1986-ban.
Urbán Tamás / Fortepan Elkobzott szúró-vágó eszközök Márianosztrán 1987-ben.

Kinti liló érkezhet, ami persze el lesz olvasva és csak fénymásolatban fogja megkapni a hárombetűs. Ha a borítékban fotó vagy gyerekrajz van, arról is csak a xeroxot kapja meg. A személyes csacsogót a covidinka miatt megszüntették, a havi 30 perces telefonálást viszont megduplázták, igaz, horror percdíjakkal. A távrecsegőt ráadásul fülelik; na jó, a beszélőn is kagylóznak, kivéve, ha az ügyvéddel csicsereg. Azt nem hallgatják le. Legalábbis elvileg nem.

Akarta tudni, mit lehet benn burkolni. Van az étlapon zsírlé, béemvéleves. Tudod mi az? Bele minden vackot. Robbantottcsirke, lábizzasztó, ha csókos vagy, lehet hozzá egy kis bagolyköpet, teveszar vagy mozgóhús. Reggel, este: hitlerszalonna, bodag. Víkendre tolumasz.

Urbán Tamás / Fortepan Beszélő Márianosztrán 1987-ben.
Urbán Tamás / Fortepan Túladagolt tea (dobi) főzése barkácsolt merülőforralóval Márianosztrán 1987-ben.

Eldaráltatta még, mivel telik bent a nap. Na, ez nem tartott sokáig: pattanás, váltás, reggeli vályúztatás, gályázás, abrak, séta, megint gálya, megint abrak, megint váltás, hunyás. Elég avétos. Hetente kétszer lehetnek vallási, iskolás meg molytár programok, vagy sport. Ez a kóterban elméletileg tilos, csak ott, ahol van kondiszoba. Ha nincs, akkor az udvaron, a körözés helyett megy a bruszt. A sétaidő egy óra. Ekkor lehet bizniszelni is: csereberélni, anyagot, szpídet, pakettot venni, jattolni vagy kicsengetni a potovát. A fogház ilyenkor olyan, mint egy zsibvásár, a fegyház persze húzósabb, de ott is működnek a dolgok. Naná, hogy működnek, mert ott vannak a pengék. A firnyákok. A barók. A lácsók. A pöpecek. A tutik. A doxák. A profik.

Urbán Tamás / Fortepan A Márianosztrai Fegyház és Börtön sétaudvara 1987-ben. 
Urbán Tamás / Fortepan Sportpálya Sopronkőhidán 1985-ben. 
Urbán Tamás / Fortepan A Váci Fegyház és Börtön udvara 1985-ben, balra az egykori kápolna, ekkor központi raktár.
Urbán Tamás / Fortepan A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön sportpályája 1985-ben.

Hát így… Totál para lett a végére. De nem zsibbadt le, tűrte, hogy kimaxoljak neki mindent. És perkált rendesen, Aztán, amikor nem volt több kérdése, elkezdtem én is túráztatni. Miért csak én dalolok itten csórikám? Nem csiripelnél végre te is? Arról például, hogy mi a faszomért akarod tudni mindezt. Mikor kell becsekkolnod? Vagy csak arra vagy kíváncsi, hova zsuppolják a strómant, aki viszi a balhét. Aki helyetted vazelinoztatja a valagát? Na akkor végre kibökte… Kibökte, hogy kicsoda ő. Csodálkozott, mert azt hitte, hogy rájöttem már előbb.

Hát, ami azt illeti, behidaltam. Frankón. Tényleg rájöhettem volna, de én a tévében csak a meccseket nézem, meg ha olyan film megy, mint a Rambó, ahol nem a zsaruk a nyerők. A politikától tele a tököm. Akik csinálják, azoktól dettó. Te viszont eleve képben voltál, nemdebár? Mert mégis bejön? Mert pont ilyenekre buksz? Szóval megvezettél, basszus…. Ugye meg?

Urbán Tamás / Fortepan Urbán Tamás fotóriporter elítéltekkel a cellájukban Márianosztrán 1987-ben.

 

Írta: Rév Júlia és Orosz István | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/sittrizsa

Ha van olyan családi fotója, amit felajánlana a Fortepan számára, akkor írjon a fortepan@gmail.com e-mail címre!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik