Belföld

Bontásra kötelezték a bányavállalkozást a recski sárlavina után

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Korábban beszámoltunk arról, hogy három millió forintos bírságot szabott ki vizsgálata végén a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala alá tartozó Országos Bányakapitányság a recski bányavállalkozóra. (A recski kőbányát működtető bányacég, az Andezit-Bau Kft. Nagy István, valamint a fideszes Kósa Lajos barátjaként elhíresült Fiák István tulajdona volt nyár végi megszűnéséig, amikor is átalakult Zrt.-vé. Az Opten adatai szerint a zrt bejegyzését a bíróság egyelőre nem engedélyezte.) Júniusban hatalmas özönvíz volt júniusban Recsken, több mint negyven embernek kellett elhagynia az otthonát. Csakhogy nem csupán az eső volt a probléma, hanem a falu fölött megnyitott kőbánya is, ahonnan iszap zúdult le a településre.

Most Tordai Bence arról számolt be, hogy pénteken sikerült találkoznia az országos bányakapitánnyal, Káldi Zoltánnal és hozzájutott ahhoz a határozathoz, amely alapján a büntetésről döntött a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala.

Tordai ennek apropóján azt mondta:

  • egyértelművé vált, hogy súlyos üzemzavart ugyan nem állapítottak meg, de szabálytalan bányatevékenységet igen a recski kőbányánál
  • a hatóság legfeljebb öt milliós forintra büntethette a céget.

Tordai Bence azt is mondta, hogy a cégnek vissza kell bontania a földsáncot, amelyből sávokat mosott le a komoly nyári eső. Növényeket kell oda telepíteni, vízelvezető árkokat építeni. A parlamenti képviselő hozzátette: erre október 14-től 120 napja van a cégnek, amiből az következik, hogy február közepére biztonságosan működhet a bánya. Tordai Bence még azt is mondta: a bányakapitányság szerint az okozott kárt közvetlenül a vállalkozóval kell megtéríttetni.

Az RTL Híradó azt is közölte: a jelentés szerint a bányacég engedély nélkül az üzemi területen kívül, sőt, a bányaterületén kívülre helyezte el a kitermelt földet, és ez csúszott a településre az esőzésekkor.

A sárlavina utáni helyzetről nyáron részletes riportot közöltünk:

Kapcsolódó
„Ha többet esik, ez megölt volna minket” – így ömlött rá a NER-közeli bánya a falu végére
Recsken a múlt csütörtöki özönvíz miatt több mint negyven embernek kellett elhagynia az otthonát, a mai napig nem térhettek haza. A településen nem pusztán az eső volt a probléma, hanem a falu fölötti, nemrég megnyitott kőbánya is, illetve az onnan lezúduló iszap. A helyiek hónapok óta mondogatták, hogy baj lesz a bányából, amelynek működtetője egyelőre százezer forintot adott a károsult családoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik