Belföld

A parlamenti képviselők nem szeretik a tömeget, utazásnál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A közpénzből feltöltött kártyával tankolók között a fideszes Hörcsik Richárd maradt a rekorder.

A Blikk által az Országgyűlés Hivatalától kikért adatok alapján a közpénzből feltöltött kártyával tankoló 124 képviselő tavaly augusztus és idén július között összesen 212 millió forintért autóztak. Csak páran választották a tömegközlekedést. A csúcstankoló ismét a fideszes Hörcsik Richárd lett. Ő Budapesttől mintegy 250 kilométerre él. Autózása több mint ötmillió forintba került, de még így sem használta ki a törvényben biztosított (5,4 milliós) keretét.

A Blikk a NAV által közzétett üzemanyagárak alapján úgy becsülte, ennyi pénzből háromszor megkerülhette volna a Földet az Egyenlítő mentén, ám a kormánypárti képviselő emlékeztetett rá, a valós árak és autója fogyasztása alapján jóval kevesebbet autózhatott, az ötmilliós összeg azonban azért reális, mert olyan választókerületben él, ami Budapesttől a legtávolabb van, a legnagyobb kiterjedésű, ezért szinte mindig úton van.

Az összesített adatok alapján a legdrágábban tankoló parlamenti képviselők kormánypártiak.

Külön rekordot állított fel a fideszes Horváth István, aki tavaly decemberben 646 ezer forintért tankolt. A Blikk kiemeli, hogy a 212 millió forintos összeg magasabb lehet, a parlamentben ülő, de állami autót használó államtitkárok, kormánytagok benzinhasználata a kikért adatokban nem szerepel, ahogy azoké sem, akik országgyűlési pozícióik után kapnak szolgálati kocsit. Noha a képviselőknek van lehetőségük benzinkártya helyett tömegközlekedési támogatást választani,  ezzel a jóval költséghatékonyabb (környezetbarátabb) megoldással csak 11-en éltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik