Belföld

Így módosítaná a lombikkezeléseket a kormány

A kormány honlapjára felkerült a lombikkezelésekről szóló szabályozás tervezete, szúrta ki a hvg.hu.

A lap cikke szerint a most társadalmi vitára bocsátott tervezet nem számít meglepetésnek, korábban a szakmának is bemutatták azokat.

Az már a korábbi csomagból kiderült, hogy eltörlik a meddőségi kezelések közti 3 hónapos várakozási időt, valamint a klinikák fix díjat kapnak majd, ha a kezelésekből gyermek születik. A szerdán publikált módosítások még tovább mennek a hvg szerinit, ugyanis nemcsak a kezelések feltételein változtatnak, hanem kijelölik azokat a járóbeteg-szakellátókat is, melyek a jövőben egyfajta alapszintű reprodukciós központként végezhetnek vizsgálatokat, és kisebb beavatkozásokat is.

Az ingyenes kezelés továbbra is 45 éves korig lesz elérhető a nőknek. További kedvezmény, ha a párnak vannak már fagyasztott embriói, akkor azokat is ingyen beültetik, ha időközben a nő elmúlt 45, és az orvos szerint nincs akadálya az embrióbeültetésnek. A rendelet kimondja azt is, hogy továbbra is öt beavatkozás lesz majd tb-támogatott, ha pedig ezekből legalább egy gyermek születik, akkor további négyet lehet igénybe venni a tb terhére.

Fontos változás még, hogy új stimulációt – néhány kivételtől eltekintve – csak akkor lehet majd kezdeni, ha már minden fagyasztott embriót felhasználtak a párok.

Bekerült a rendeletbe az is, hogy néhány kivételes esettől eltekintve 36 év alatt első beültetésnél csak egy embriót ültetnek majd vissza a nőknek, 36 felett pedig csak kettőt. Ezt az indokolja, hogy kevesebb legyen az ikerterhességek száma.

A jelek szerint az egyik legfontosabb kérdéshez továbbra sem nyúl a kormány, olvasható a lap elemzésében. Ez nem más, mint a legtöbb vitát kiváltó téma, a fizetett petesejtdonáció kérdése, mely itthon nem engedélyezett. Ingyen ugyan egyenes ágú nőrokonnak vagy anonim módon lehet ugyan petesejtet adományozni itthon is, de ezt csak elvétve vállalja bárki is, hiszen az ehhez szükséges kezelés fizikailag és lelkileg is megterhelő.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik