Belföld

Fontos változások a mentőknél: jön a helyszíni videóhívás, korlátozzák az esetkocsik sebességét

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az Országos Mentőszolgálatnál novembertől háromról öt szintűre finomítják az ellátások sürgősségi besorolását, elemezni fogják a segélyhívásokat, továbbá a mentőirányítóknak a jövőben nem csak egy egységes kérdezési protokoll szerint kell végezniük a munkájukat, hanem a vakon gépelés is alapkövetelmény lesz számukra – írja szerdai cikkében a Népszava.

A lap szerint számos új intézkedéssel igyekeznek javítani az OMSZ működését. Ezek közé tartozik például, hogy a mentők sebességét korlátozzák: a főigazgató utasítása szerint október elejétől még súlyosan sérült beteget szállítva, szirénázva is legfeljebb 30 kilométer/órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

November elsejétől bevezetik az úgynevezett helyszíni videóhívást, ami azt jelenti, hogy a segítségre szorulóról, illetve a körülményekről videóközvetítést adhat a mentésben közreműködő. A Népszava kérdésére, miszerint a páciensről készülő képanyaghoz milyen módon kérik, dokumentálják az érintettek hozzájárulását, azt válaszolták:

az ellátás hatékonyságának növelése megfelelő jogalapot szolgáltat az ahhoz szükséges adatok kezeléséhez. Ugyanakkor ilyen helyzetben kizárólag videókapcsolatról van szó, felvétel rögzítése és tárolása az adatkezeléssel összefüggésben nem történik.

A sürgőségi ellátások új, öt fokozatú besorolásától az OMSZ vezetői azt remélik, hogy ez több lehetőséget ad a beteg számára legmegfelelőbb, állapota szerint indokolt sürgősségi fokozat kijelölésére – írja a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik