Belföld

Megszavazta az Országgyűlés a Hamászt elítélő politikai nyilatkozatot – ketten nemmel voksoltak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, egyúttal együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket – írja az MTI.

A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot

  • 168 igen,
  • két nem szavazattal
  • és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

A dokumentum leszögezi, hogy Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, valamint elismeri Izrael jogát az önvédelemre.

A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európa biztonságára az ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is. Ez a „felelőtlen és elhibázott” migrációs politika egyenes következménye.

Az Országgyűlés azt is deklarálta: Magyarország fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, távol tartva a migrációval együtt járó terrorista veszélyt és garantálva a magyar állampolgárok biztonságát, és elvárja, hogy az Európai Unió minden eszközzel támogassa ezt álláspontot.

A határozathozatalnál jelen volt Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete.

A voksoláson nem vett részt a Momentum frakciója. Mint közleményükben írták, „a Fidesz által benyújtott politikai nyilatkozat összemossa a terrorizmust és a bevándorlást, amivel nem a fennálló válságot akarják megoldani, csak önös belpolitikai érdekei szerint cselekednek.” Jelezték ugyanakkor, hogy a Momentum határozottan elítéli azt a terrortámadást, amit ártatlan civilekkel szemben követtek el Izraelben. „Szolidaritásunkat fejezzük ki az áldozatok felé és együttérzünk az elhunytak családtagjaival, rokonaival, barátaival. Nem véletlenül kezdeményeztük már korábban is, hogy szolidaritásunkat akképpen is fejezzük ki, hogy izraeli színekkel világítjuk ki az Országházat – azonban ezen kezdeményezésünket szó nélkül hagyta a kormányzó párt.”

Az ellenzéki pártok közül a DK, az MSZP, a Jobbik-Konzervatívok, a Párbeszéd-Zöldek és az LMP képviselői megszavazták a politikai nyilatkozatot.

A négy tartózkodó szavazatot a Mi Hazánk négy képviselője adta le.

A Demokratikus Koalíció közleményben indokolta meg, hogy képviselői Izrael önvédelemhez való jogának elismeréseként és támogatásaként, a terrorizmus elítéléseként és az áldozatok melletti szolidaritás kifejezéseként nyomtak igen gombot a szavazáskor annak ellenére, hogy „kormány javaslata egyrészt erősen kifogásolható részeket is tartalmaz, másrészt elmulasztja a Hamász terrorszervezetté nyilvánítását”. A DK módosító indítványokat nyújtott be, ám ezeket kedden este a törvényalkotási bizottságban a fideszes többség leszavazta, „mi mégis úgy döntöttünk, hogy minden kifogásunk és hiányérzetünk ellenére (…) a történtek súlyára tekintettel támogatni fogjuk ezt a határozatot.”

A politikai nyilatkozatot két képviselő nem szavazta meg: Hadházy Ákos és Novák Előd (Mi Hazánk).

Farkas Norbert / 24.hu

A független képviselő a Facebook-oldalán indokolta meg a lépését. Jelezte, hogy levelet írt Izrael budapesti nagykövetének, amelyben őt is tájékoztatta a döntésének okairól, egyúttal biztosította, hogy együttérez az áldozatokkal, és nem vonja kétségbe az önvédelemhez való jogukat.

Persze a propaganda majd azt fogja szétböfögni, hogy én a terroristákat támogatom, de egyrészt amúgy is ezt hazudják az ellenzékről már vagy tíz éve, másrészt egyszerűen nem tehetek mást. (…) A politikai nyilatkozat olyanokkal ijesztgeti a magyarokat, hogy az Európába »ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett« migránsok közt ott vannak »a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai«; ez pedig »a felelőtlen és elhibázott migrációs politika egyenes következménye«. (…) A Fidesz által oly sokszor és oly nagy kéjjel eljátszott primitív csapda az, hogy egy határozati javaslatba egy valid, nem vitatható állítás mellé belekeverik a propaganda hazugságait is, majd az ellenzéken számon kérnék, ha nem szavazza meg azt. Lehet aztán itt az ellenzéknek taktikázgatni, módosító javaslatokat tenni, tartózkodni vagy sunnyogva nem nyomni gombot. Pedig valójában csak egy dolgot van értelme tenni: nem részt venni ebben a piszkos játékban

– írja Hadházy.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke szintén a Facebookon azzal indokolt, hogy „nagykoalíciós összefogással leszavazták a Mi Hazánk mindhárom módosító javaslatát, béke és semlegesség helyett az Izrael melletti egyoldalú kiállás a fontos az Országgyűlésnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik