Belföld

Egyre többe kerül az adófizetőknek Kásler Miklós magyarságkutatója

MTI / Hegedüs Róbert
MTI / Hegedüs Róbert

A Magyarságkutató Intézet (MKI) működési költsége 2021-ben 1 807,6 millió volt, ám tavaly 2 210,0 millió forintra emelkedett, vagyis a Kásler Miklós vezette intézmény közel 400 millió forinttal többől gazdálkodhatott az elmúlt évben, mint az azt megelőzőben – ez derül ki a 2022-es költségvetés végrehajtásának beszámolójából, amit az mfor elemzett a szerdai cikkében.

A növekedés ráadásul úgy történt, hogy az MKI 2022. évi költségvetésére eredetileg 1 021,8 millió forintot terveztek, ám ez az évközi módosítások miatt 2 210,1 millióra duzzadt, vagyis több mint a duplájára – írja a gazdasági portál. A beszámoló szerint az MKI 2022-ben hat tudományos programot valósított meg, ezek:

  • Aba Sámuel király nemzetségfői, királyi és egyházi központjának Abasár, Bolt-tető lelőhelyen történő feltárása,
  • Árpád-házi királyok azonosítása, uralkodói dinasztiák vizsgálata, a székesfehérvári Osszárium kutatás,
  • A Hunyadi-ház genetikájának meghatározása, Mátyás király azonosítása,
  • Hun fejedelmi sírok kutatása Mongóliában,
  • A fóti Szent Márton-romtemplom feltárása,
  • valamint a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megrendezése.

A Magyarságkutató Intézet 2022-ben 14 tudományos konferenciát is szervezett.

Az mfor elemzése szerint az MKI durván túlburjánzott büdzséjéből a személyi juttatásokra tavaly 689,9 millió forintot terveztek, ami végül 845,9 millió forintnál állt meg. Az összegből 805,6 millió forintot a foglalkoztatottak személyi juttatásai tettek ki, továbbá 40,3 millió forintot szántak a megbízási és szerzői munkadíjakra, illetve a reprezentációs kiadásokra. Mivel jelenleg 86 fő dolgozik az intézetben, így az átlagbér bruttó 780 ezer forint az MKI-nál – írja a portál.

A lap emlékeztet: Kásler Miklós volt Emmi-minisztert 2022. november 7-én nevezték ki a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnökévé. A történészi végzettséggel nem rendelkező Kásler utóbb menesztette az intézet főigazgatóját, Horváth-Lugossy Gábort, és 2023 márciusától már ő tölti be ezt a tisztséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik