Belföld

Egymilliárdos fejlesztésről döntöttek a budapesti lakosok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A fővárosi közösségi költségvetés nyílt ötletpályázata után idén ősszel ismét a budapestiek dönthettek arról, mely fejlesztési javaslatokat valósítsa meg a Fővárosi Önkormányzat. A megvalósítandó projektek listája a beérkezett – több mint százezer – szavazat alapján állt össze, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyott – ez áll a főpolgármesteri hivatal szerdai közleményében.

Mint írják, a szavazás szeptember végén zárult, majd a főpolgármesteri jóváhagyás után a közösségi költségvetés három kategóriában kerül kiosztásra.

  • A Zöld Budapest keretén belül a Beton helyett fák és bokrok, valamint az Utcák árnyékolása növényzettel kezdeményezések nyertek.
  • Az Esélyteremtő Budapest keretében valósulhat meg a Több nyilvános vécé Budapest közterületein című projekt.
  • A Nyitott Budapest keretében Védett kerékpáros útvonalak valósulhatnak meg.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a helyhez kötődő projektek jobban mozgósítják a polgárokat, ezért a lokális ötleteket külön kategóriába sorolták.

Helyi Nagy Ötletek kategóriában 240 millió forint értékben két ötlet nyert: a Tegyük árnyékosabbá, hűsebbé a Széll Kálmán teret és Biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedés a Szent Gellért rakparton címűek. 

Helyi Kis Ötletek kategóriában 393 millió forint értékben tizenkét javaslat valósulhat meg. Az első három nyertes a Boráros tér zöldítése, a Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton, és a Funkció nélküli burkolt felületek zöldfelületté alakítása Kelenföldön.

Érkezett nyertes javaslat a Gőtés-tó és környezetének rendbetételére, továbbá a 14-es villamos vonalán a Zöld villamosmegállók létesítésére, de szintén megvalósul a Liget tér fásítása, zöldítése Kőbánya alsónál, illetve a Stefánia úti kerékpárút és járda közvetlen átvezetése a Városligetbe. A megszavazott fejlesztések között van még a Kelenföld vasútállomás melletti buszvégállomásra árnyékolók és esővédők telepítése, aRandióra a Blahán, a Zebra az Üllői úton a Corvin-negyednél, a Népliget gyalogos és kerékpáros elérésének megkönnyítése, továbbá a Kerékpáros nyom létesítése a külső Bécsi úton.

Mivel a várható megvalósítási költségek nem merítették ki az adott kategóriákban rendelkezésre álló összeget, ezért a különbözet összevonását követően a fennmaradó úgynevezett maradványkeretet (27 millió forint) szintén a közösségi költségvetés megvalósítására használja fel a Fővárosi Önkormányzat – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik