Belföld

Nem lesz vita a TikTok betiltásáról, az óraátállításról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A javaslatokat nem támogatta a kijelölt parlamenti bizottság.

Kanász-Nagy Máté (LMP) nyújtotta be a törvényjavaslatot, amelynek lényege, hogy önkormányzati és állami szervek informatikai eszközein ne lehessen használni a TikTokot, mert a kínai videómegosztó, információbiztonsági problémái miatt, nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Az ellenzéki politikus hiába érvelt azzal, hogy az Európai Unió is megtiltotta a szolgáltatás és az ahhoz kapcsolódó mobilalkalmazások használatát hivatalnokai és munkatársai számára, a fideszes Bánki Erik vezette Gazdasági Bizottság az indítványt tárgysorozatba sem vette.

A döntés nem váratlan, hiszen Kanász-Nagy Máté kérdésére korábban az Orbán-kormány egyértelművé tette, a  kiberbiztonsági szervezetek figyelmeztetései ellenére, nem lesz semmiféle korlátozás a minisztériumokban. Minden magyar állampolgárt arra buzdítanak ugyan, hogy a világhálót és a különböző mobiltelefonos alkalmazásokat óvatosan kezeljék, de a cenzúrázást nem támogatják.

A kormánypárti többségű kijelölt testület elutasította azt a jobbikos javaslatot is, amely eltörölné el az óraátállítást. Balassa Péter határozati javaslata szerint az Orbán-kormánynak mielőbb lépnie kellett volna azért, hogy a kétszeri óraátállítást eltöröljék, és a jövőben csak a nyári időszámítás maradjon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik