Belföld

Rácsukta az ajtót a gyerekre a buszsofőr, a Volánbusz azonnali vizsgálatot rendelt el

Marjai János / 24.hu (Illusztráció)
Marjai János / 24.hu (Illusztráció)

Október 5-én egy kisfiú és egy kislány hazafele tartott a Bicskéről Baracskára tartó 702-es Volánbusz járaton. A 9 éves kisfiú nővére után akart leszállni egy tabajdi megállóban, és amikor lelépett, rácsukódott a busz ajtaja, a fülét és a halántékát megcsapva. A kisfiú nővére elkezdett kiabálni, amire a sofőr visszanyitotta az ajtót. A gyerekek elmondása szerint a sofőr nem szállt le, meg sem nézte, jól van-e a gyerek, hanem visszacsukta az ajtót és elhajtott.

„Emberek vagyunk, hibázunk, de ha ilyen történik, akkor szálljon le a sofőr, hogy megnézze, jól van-e a gyerek” – mondta dühösen lapunknak a gyerekek édesanyja, hozzátéve, kisfia pityeregve és vörös fülekkel ért haza. A gyereknek ezután meg is duzzadt a bal füle, a jobb oldalon pedig egy kis csík jelezte, hol érte ütés. Az anya szerint a kisfiú az eset után nem volt jól, a következő napokban is fejfájásra panaszkodott, orvoshoz is el kellett vinni. Megröntgenezték, és kiderült, hogy zúzódott a porc a fülében. Az orvos azt tanácsolta, pihenjen néhány napig a gyerek és figyelni kellett, van-e valami gond.

Tíz perccel azután, hogy a kisfia hazaért a megállóból, az anya lefotózta fia vörös fülét, hogy legyen bizonyítéka:

Olvasói kép

A kisfiú már jól van, édesanyját azonban nem hagyták nyugodni a történtek, mert úgy gondolja, a sofőrnek legalább annyi kötelessége lett volna, hogy megkérdezze a sérült gyerektől, rendben van-e.

Megkerestük az ügyben a Volánbuszt, amelynek kommunikációs osztálya október 16-án válaszolt. Ebben a sofőr felelősségre vonása ugyan nem szerepelt, de az igen, hogy az ajtó rendellenesen működött. Azt írták, az ügyben azonnali vizsgálatot rendeltek el, a buszt pedig kivonták a forgalomból.

Munkatársaink a járművet műszaki telephelyünkre vitték, ahol felderítik az ajtó rendellenes működésének lehetséges okát.

Hozzátették: a Volánbusznál alapszabály, hogy az autóbusz-vezetőnek minden balesetnél segítséget kell nyújtania; ha a sérülés nagysága indokolja, mentőt kell hívnia és jegyzőkönyvet kell felvennie. Hogy a szóban forgó balesetnél pontosan mi történt, az szintén a vizsgálat részét képezi. Levelüket azzal zárják, hogy sajnálják, hogy a gyermeket sérülés érte, és mielőbbi jobbulást kívánnak neki.

Időközben az édesanya is megkereste a Volánbuszt, neki a lapunknak küldött válasz után egy nappal feleltek, és részletesebben leírták, mi történt. Megállapították, hogy a gyermek és hozzátartozója a középső ajtótól két lépés távolságra várakoztak a leszállásra, majd amikor az ajtó kinyílt, a gyermek lendületesen az ajtók közé lépett, hozzátartozója követte, az ajtó azonban visszazáródott, és a gyermek fejét odacsukta. Az édesanya ezzel szemben azt mondja, először a nagyobbik lánya  szállt le, őt követte a kisfiú, akit odacsukott az ajtó.

A Volánbusz szerint az buszvezető észlelte az eseményt, ezért azonnal visszanyitotta az ajtót, de a gyermek és a hozzátartozója sietve elhagyták a járművet, így az autóbusz vezetőjének nem volt lehetősége érdeklődni utasa esetleges sérüléséről. Az édesanya szerint azonban éppen a sofőr volt az, aki sietve elhagyta a helyszínt: bezárta az ajtót, és elhajtott.

A Volánbusz utaskapcsolati vezetője által az édesanyának írt válaszlevélből kiderül, hogy a társaság meghallgatta a sofőrt, aki elmondta, hogy az incidens napján dolgozott először a járművel, de az ajtó rendellenes működését nem tapasztalta. Amikor észlelte az eseményt, azonnal kinyitotta az ajtót és megkérdezte, történt-e sérülés, segítségre szorul-e valaki, azonban válasz nem érkezett, a gyermek és hozzátartozója leszállt a járműről és távozott.

Az ajtó az ellenőrzés során rendeltetésszerűen működött, de annak érdekében, hogy megtalálják a helytelen működés okát, átvizsgálják a járművet – zárta levelét a Volánbusz. A társaság mellékelt egy utasbaleseti jegyzőkönyvet, valamint egy adatkezelési nyilatkozatot is, amelyet az édesanya kitöltve visszaküld, így várhatóan az ügy még nem zárult le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik