Belföld

Biztonsági emberek rángatták ki a molinót a BME tiltakozó tanárainak kezéből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Arról számolt be az RTL Híradó, hogy a vasárnapi, október 23-ai megemlékezésen kisebb incidens történt a Budapesti Műszaki Egyetemen.

A Műegyetemiek az oktatás jövőéért csoport tagjai ugyanis csendben demonstráltak az 56-os forradalom előestéjén rendezett vasárnapi megemlékezésen, amikor a szerintük nem egyetemi biztonsági emberek indoklás nélkül leszedték a transzparenseiket. A Budapesti Műszaki Egyetem oktatói a Híradónak azt mondták, ők csak a kormány figyelmét szerették volna felhívni a gyakorlatilag csődbe került intézmény helyzetére.

Az egyik molinóra az volt írva:

A Műegyetem közkincs – még

Az RTL riportja szerint a tanárok az akcióval a kormánynak szerették volna megmutatni, hogy nekik fontos az egyetem önállósága, mire biztonságiak kiszedték a kezükből a molinót.

A BME egyike a még 5 állami fenntartású egyetemnek az országban – hangzik el a riportban, vagyis azon kevés felsőoktatási intézmények egyike, amelyek még nem estek át az úgynevezett „modellváltáson”, melynek során az egyetemek többségének vagyonát és fenntartását nagyrészt kormánypárti ellenőrzés alatt álló alapítványokba szervezték ki.

A tiltakozó tanárok azt szeretnék, hogy bármiféle tárgyalás megkezdése előtt a fenntartó teljesítse kötelességét, rendezze az egyetem anyagi helyzetét, az egyetem finanszírozására vonatkozó tárgyalásokat pedig csak ezután, az egyetemi polgárság bevonásával folytassanak.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szerint az oktatók egy olyan emlékünnepséget zavartak meg, amelyen 56-os szabadságharcosok is részt vettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik