Belföld

Ellenséges Bulgáriáról posztolt Tessely Zoltán fideszes képviselő

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges Bulgária gáztranzitdíj emelési lépését – írta Tessely Zoltán fideszes képviselő a Facebook-on. A kormánypárti politikus kifejtette, hogy Bulgária egy hete, minden előzetes jelzés nélkül jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat, és ez veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát és egyértelműen szembemegy az uniós alapszerződésekben rögzített energiaszolidaritás elvével.

A kormányzati kommunikációban korábban ellenséges lépésnek minősítették a bolgár intézkedést, Tessely most ehhez képest lépett eggyel tovább. Bulgária egyébként szövetségesünk, NATO- és EU-tagállam.

Aszen Vaszilev bolgár pénzügyminiszter korábban leszögezte: az intézkedés célja nem az volt, hogy Magyarország és Szerbia számára megdrágítsák a földgázt, hanem hogy kevésbé nyereségessé tegyék a Gazpromnak, hogy Bulgárián át szállítsa az energiahordozót. „Az új adó teljesen összhangban van az EU céljaival, miszerint csökkenteni kell a függőséget az orosz fosszilis fűtőanyagoktól” – fogalmazott Vaszilev, hozzátéve: a gáz árát egy adott ország számára a leszállítás helyszíneként megjelölt ponton érvényesítik, illetve határozzák meg a szállítási szerződések. Ez Magyarország esetében Kiskundorozsmát jelenti.

A bolgár pénzügyminiszter tehát arra utalt, hogy az új szófiai adót nem a fogadó országoknak, hanem a Gazpromnak kell megfizetnie, éppen addig a pontig, amíg el nem éri a célországot az orosz gáz. Így ez a bolgár intézkedés szerinte nem befolyásolja a fogadó országok árszintjét. „Ez csak a Gazprom nyereségét csökkenti” – jegyezte meg. A miniszter elmondta, hogy szófiai kormány tájékoztatta Brüsszelt a változásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik