Belföld

G7: a 68 ezer milliárdos GDP közel négy százalékának megfelelő vagyon van NER-közeli magántőkealapoknál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Számításaink szerint mintegy 2700 milliárd forintot ért az a vagyon, amit magyarországi magántőkealapokban helyeztek el tulajdonosai 2022. december 31-én. Ez a 2022-es 68 ezer milliárd forintos hazai GDP 4 százaléka. A 41 tulajdonosnál koncentrálódó vagyon így a magyar gazdaság nem csekély szeletét fedi le – írta a G7.

A gazdasági szakportál szerint az alapokban tartott vagyon összege a mérlegeik szerint 2022. december 31-én 2387 milliárd forintot tett ki abban a 92 alapban, ahol a beszámoló fellelhető volt. 48 alap esetében nem tartották be a beszámolási elvárásokat, ezekben becslésük szerint legalább 277 milliárd lehetett. Ebből jött ki, hogy összesen 2664 milliárd forint lehet a magántőkealapok vagyona – 70 százalékkal magasabb, mint amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lát.

A jegybanki statisztikák szerint ugyanis 2022. december 31-ére 1551 milliárd forintos vagyonuk lett a magántőkealapoknak (a G7 az eltérés oka után kutatva megkereste az MNB-t, de nem kaptak választ). A Magyar Nemzeti Bank adataiból is látszik, hogy elképesztő gyorsan nőtt a vagyon: 2020 végén még csak 179 milliárd forinttal rendelkeztek a magántőkealapok, 2021 végén 1134 milliárd forint felett diszponáltak.

Az összes alap 84 százaléka szorosan a kormányközeli vállalkozói világhoz, a NER-hez köthető, míg a kezelt magántőkalapok mérleg szerinti nettó eszközértékének 95 százaléka a NER-eseké.

Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy a jogi konstrukció megteremtésének fő motivációja a NER-vagyonok átláthatóságának csökkentése lehetett – jegyezte meg a lap.

Bár a magántőkealapok tulajdonosaira vonatkozó adatok nem nyilvánosak, az alapot kezelő vállalatok tulajdonosai, vezetői és címe alapján ki lehetett következtetni, hogy kikről lehet szó. Mészáros Lőrinc és Szíjj László – a várhatóan akár 10 ezer milliárdos hasznot hajtó autópálya-koncesszió kapcsán – pedig nyíltan elismerte, hogy mely alapok köthetők hozzájuk.

Hogy a korábbi feltételezések pontosak, azt a Direkt36 felfedezése igazolta: a NAV tényleges tulajdonosi adatbázisába – feltehetően a magántőkealapokkal dolgozó bankok – feltöltöttek néhány végső tulajdonost. Ezt azóta törölték, de a néhány példa megmutatta, hogy a sajtóban megjelent feltételezések helyesek.

A magántőkelapokban lévő vagyon kétharmada csupán négy tulajdonos közelében koncentrálódott tavaly év végén:

  • Mészáros Lőrinc: 716 milliárd forint nettó eszközértékű vagyon;
  • Jellinek Dániel: 589 milliárd forint,
  • Száraz István: 323 milliárd forint,
  • Tiborcz István: 207 milliárd forint.

Az állami tulajdonú alapokban 186 milliárd volt, a piaci OTP-alapok 101 milliárddal az ötödik helyre fértek fel (a teljes lista elolvasható a G7-en). Érdekes, hogy a megnevezett milliárdosoknak jóval több pénze van magántőkealapokban, mint amekkora vagyont idáig hozzájuk kötöttek. Mészáros Lőrinc magántőkealapjaiban is több pénz van, mint a 660 milliárdosra becsült vagyona, szintén érdekes, hogy Jellinek Dánielhez 590 milliárd forintnyi magántőkealapos vagyon köthető, de csak 276 milliárd forintra becsülik vagyonát. A fentieket összevetve pedig az is kiderül, hogy Tiborcz Istvánon kívül Száraz István is lehetne akár jóval előkelőbb helyen a gazdaglistán, listákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik