Belföld

Folyamatosan növekszik a Hollandiában tanuló magyar egyetemisták száma

Az előző tanévhez képest 23 százalékkal, 2433 főre nőtt a Hollandiában tanuló magyar diákok száma, ez az érték majdnem háromszorosa az öt évvel ezelőtti 853-nak – írja a Hvg.hu. Ezzel átvette a harmadik helyet az Egyesült Királyságtól a magyar hallgatókat fogadó külföldi egyetemek versenyében.

Az első és második helyen továbbra is Ausztria (3633 diák) és Németország (2908 diák) szerepel. Ezek az ingyenes képzések, a közelség és a – leginkább Németország esetében – színvonalas egyetemek miatt örvendenek töretlen népszerűségnek a magyar diákok körében.

A hvg.hu cikke szerint Hollandia vonzerejét többek között megfizethető tandíj jelenti – egy évre 2314 euró, azaz nagyjából 890 ezer forint, ami egyes magyarországi képzéseknél még olcsóbb is –, illetve magas az oktatás színvonala, valamint sok képzés elérhető angolul.

Az Egyesült Királyság visszacsúszása a negyedik helyre a brexittel magyarázható és az eredmény látványos: míg a 2010-es évek elején évente 1100 volt a magyar felvételizők száma, a 2022/2023-as tanévben mindössze 315 volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik