Belföld

Két év börtönre ítélték Tarsoly Csabát egy takarékszövetkezetes ügyben

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu

Két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte első fokon Tarsoly Csabát, a Quaestor egykori vezérét a Kecskeméti Törvényszék, a felesége pedig egy évet kapott – értesült a Magyar Nemzet. A kétmilliárdos hűtlen kezelés, pénzmosás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügy a Quaestor-ügy egyik mellékszála.

Az ügy lényege és az ügyészség vádirata szerint Tarsoly Csaba 2004 tavasza előtt megállapodott a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjével egy kölcsönösen előnyös, ám jogellenes, korrupciónak minősülő gazdasági tevékenységben. Ez alapján Tarsoly vállalta, hogy a Quaestor cégcsoporton keresztül a takarékszövetkezet vagyonából folyamatosan finanszírozza az elsőrendű vádlott fiának, a másodrendű vádlottnak a cégét, és ezt színlelt értékpapír-vásárlásokkal leplezik. Cserébe a takarékszövetkezet vezetője azt vállalta, hogy esetenként a Quaestor-csoport kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges forrásokat biztosítja a szövetkezet pénzéből. Ezekért ellenszolgáltatás nem volt, így a takarékszövetkezetnél vagyoni hátrány keletkezett.

A vádlottak 2004 és 2010 között több mint 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a takarékszövetkezetnek, amelyből több mint 500 millió forint eredetét leplezték úgy, hogy fiktív jogcímmel átutalásokat hajtottak végre és hozzányúltak a házipénztárhoz

– áll a vádiratban a lap ismertetése szerint.

Tarsoly Csabának a Quaestor-perben is felelnie kell, amelyben 77 milliárd forintot követelnek rajta és társain, őt magát többek között sikkasztással és csalással is vádolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik