Belföld

Szabad Európa: nem készül el időre a Szeged–Röszke vasútvonal

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A Magyar Vasút Online és a Szabad Európa is arról ír, hogy mégsem indul meg a jövő héttől a személyforgalom Szeged és Szabadka között, a vasútvonal ugyanis, amely a V-HÍD-csoporthoz tartozó R-Kord Kft. kivitelezésében épül, nem készül el időre.

A vonal szerb oldalán már befejezték a rekonstrukciót és villamosítást, Röszke és Szeged között azonban még folyamatban van a fejlesztés – írja a Magyar Vasút. A Szabad Európa több, egymástól független forrásból származó információi szerint a V-HÍD anyacégének vasúti biztosítóberendezésével volt gond.

Következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án megindul a személyforgalom az új Szeged–Szabadka vasútvonalon, és határozott célunk az, hogy Európa egyik legforgalmasabb határátkelőhelye, Röszke és Horgos között egyúttal Európa legmodernebb és legkulturáltabb közúti átkelőhelye is legyen. Az ehhez szükséges nagy beruházások még előttünk állnak

– írta még augusztus 20-án saját közösségi oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter, amikor szerb kormánydelegáció vendégeskedett a Karmelita kolostorban. Az ünnepélyes átadóra viszont a cikkek szerint nem kerül sor a nemzeti ünnepen.

Frissítünk!

A MÁV lapunk megkeresésére reagált, Mint írják, a MÁV Zrt. határozattan cáfolja azt az értesülést, hogy a biztosítóberendezés engedélyeztetésével kapcsolatban merültek fel problémák. “Ugyanakkor megerősítjük, hogy a személyforgalom nem október 23-án, a nemzeti ünnepen indul újra. Ennek oka részben a munkálatokban a nyár folyamán beállt 1 hónapos kényszerszünet, részben pedig az, hogy biztosító és vonatbefolyásoló rendszerek új, Magyarországon először beépítésre kerülő nemzedéke az eredetileg tervezettnél ugyancsak hosszabb tesztidőszakot igényel” – írja a társaság.

Hozzáteszik, a tulajdonos ÉKM jóváhagyta a személyforgalom elindításának későbbre halasztását. Ennek hivatalos időpontja a jelzett munkák előrehaladása függvényében kerül meghatározásra, amiről a nyilvánosságot azonnal értesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik