Belföld

Agyonütött a nagyfeszültségű áram egy vagonokba rakodó munkást, letöltendőt kértek a főnökére

Agyonütött a nagyfeszültségű áram egy munkást, amikor ömlesztett terményt rakodtak a vagonokba a szentlőrinci vasútállomáson. A Szigetvári Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állítja bíróság elé az áldozat főnökét és a gépkezelőt.

Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyvezetőre 1 év 6 hónap végrehajtandó fogházbüntetést, a gépkezelőre pedig 1 év fogházat kértek két év próbaidőre felfüggesztve.

A vádirat szerint az egyik vádlott a gazdasági társaság ügyvezetője, a másik vádlott és a későbbi áldozat pedig a társaság alkalmazottja volt. A cég ömlesztett termény vasúti kocsikba rakodását végezte 2021 áprilisában egy rakodógéppel a szentlőrinci vasútállomáson  úgy, hogy a gép felülről juttatta be a terményt a vagonokba.

Az ügyvezető a másik vádlottat bízta meg a gépkezelői munkával, mellé pedig segítőnek beosztotta a későbbi áldozatot. Az ügyvezető nem jelent meg a helyszínen, és munkavédelmi oktatást sem tartott.

A gépkezelő átvette a rakodási engedélyt a rakodás előtt. Ebben benne volt, hogy a 8-as számú vágány feletti felsővezeték nincs feszültségmentesítve, továbbá, hogy a nagyfeszültség alatt álló berendezéseket tilos 3,2 méternél jobban megközelíteni. A gépkezelő nem olvasta el a rakodási engedélyt, így nem szerzett tudomást arról, hogy nem történt feszültségmentesítés.

A rakodásra leállított szerelvény utolsó vagonja a nagyfeszültségű felsővezeték alatt állt és a munkagép részei is egy méternél közelebb voltak a vezetékhez. A munkás felmászott az utolsó vagonba, hogy irányítsa a szállítószalag csőrét, amikor a nagyfeszültségű légvezeték áthúzott rá.

A munkás ruhája meggyulladt, és a teljes teste megégett. Olyan súlyos sérülései voltak, hogy három nap múlva belehalt. A vádhatóság szerint az ügyvezető megszegte a munkához kapcsolódó biztonsági követelményekről szóló szabályzatok rendelkezéseit, és a gépkezelő sem tartotta be a munkavédelmi szabályokat. A férfiak foglalkozási szabályszegése és a rakodómunkás halála között ok-okozati összefüggés áll fenn.

Az ügyész elmondta még, hogy egyikük sem ismerte be a bűnösségét a kihallgatása során. Az ügyvezetőre másfél év letöltendő fogházbüntetést, a gépkezelőre pedig egy év felfüggesztett fogházat kértek.

Egy korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy áramütést szenvedett egy vonat tetején szelfiő fiatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik