Belföld

Jól jött a fideszes polgármesternek a fideszes törvénymódosítás

A bíróság ki is mondta, csak ezért menti fel a rágalmazás vétsége alól Görgényi Ernőt.

A másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék szerint az elsőfokú bíróság helyes tényállást állapított meg, helyes következtést vont le a vádlott bűnösségére, helyesen állapította meg a rágalmazás vétségét Görgényi Ernővel szemben – idézte a narancs.hu az ítélet indoklását. A pert magánvádlóként Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) önkormányzati képviselő, volt fideszes alpolgármester indította Gyula fideszes polgármestere ellen, akit korábban az elsőfokú ítélet még bűnösnek mondott ki. Akkor megrovásban részesítették.

Azóta viszont a Fidesz úgy döntött, módosítani kell a Büntető Törvénykönyvet (Btk.), átírta a rágalmazás és a becsületsértés szabályait, így a Szegedi Törvényszéknek nem volt más lehetősége, mint felmenteni a vád alól Görgényi Ernőt, aki valószínűleg így a törvénymódosítás első „kedvezményezettje”, teszi hozzá a portál. Görgényi Ernő egyébként korábban, szintén magánvádlóként, eljárást indított Galbács Mihály ellen, akit rágalmazásért el is marasztaltak.

A szövevényes és fordulatos ügyben az is szerepet játszhatott, hogy a Szegedi Törvényszék eredetileg május 8-ra tűzte ki a tárgyalást, ám az elmaradt, mert Görgényi Ernő hirtelen megbetegedett. Mire felgyógyult, a Btk. módosítása jogerőre emelkedett.

A Szegedi Törvényszék büntetőtanácsának elnöke az ítélet indoklásához hozzátette, a bűncselekményt az elkövetés idején érvényes jogszabály szerint kell megítélni, kivéve, ha az időközben megszületett jogszabály kedvezőbb a vádlott számára.

Kapcsolódó
Mostantól az is számít, hol rágalmaznak meg minket
A kormánypárti szándék szerint a jövőben nem lesz büntethető sem a rágalmazás, sem a becsületsértés, ha azt valamilyen sajtótermékben követik el. De, ha bárki fölrakja a Facebook-oldalára, rögtön azzá válik. Sándor Zsuzsa elmagyarázza, mi ez a képtelenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik